sobota, 22 marca 2014

Japońskie koreczki

Jednak mój rukolowy drink nie może zostać zakwalifikowany ani jako przystawka, ani jako deser. 
Więc potraktuję go jako słodki dodatek do całego zestawu. 
Na 2 pozycję konkursową wymyśliłam kolejne danie. 
Jest to omlet japoński podany w formie koreczków 
z boczkowym czipsem. 
Jak dla mnie bomba!


Składniki:
  • 4 jajka
  • łyżka drobno pokrojonego pora
  • łyżka pokrojonej w minimalną kostkę marchewki (marchew kroimy julienne i następnie w kostkę)
  • garstka  roszponki FIT&EASY
  • cienkie plastry boczku wędzonego
  • sól, pieprz
  • mix sałat FIT&EASY ACTIVE

Wykonanie:
Boczek smażymy na chrupko, wkładamy w kawałek ręcznika papierowego i od razu formujemy na wykałaczce.
Jajka wbijamy do miseczki  delikatnie roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka.
Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy na brzegu patelni, po czym wlewamy kolejną porcję masy jajecznej, tak, aby połączyła się z pierwszym rulonikiem. Gdy kolejna porcja zaczyna się ścinać znów zwijamy, zaczynając od tego pierwszego rulonika. Wszystko powtarzamy, aż skończy się masa jajeczna, Do powstania grubego dużego rulonu.
Omlet zdejmujemy z patelni i odkładamy na deskę. Dajemy mu chwilkę, aby przestygł. Kroimy w dogodne dla nas kawałki dekorujemy mix-em sałat Fit&Easy i czipsem z boczku.
Gorąco polecam, bo naprawdę jest to pyszne i wygląda oszałamiająco!






















2 komentarze:

  1. Podoba mi się.Ciekawa technika i ładnie podane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, polecam i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.