niedziela, 9 sierpnia 2015

MAKARON ŚWIDERKI Z PESTO ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW.

Nie jestem wielką fanką wszelakich makaronów i dań z nimi związanych. Jednakże czasami uda mis się coś fajnego wyczarować i zaskoczyć moją kochaną rodzinkę. 
Dziś polecam Wam przepis, którym brałam udział w konkursie. 
Oczywiście danie podane na fenomenalnej porcelanie Bogucice seria Istria. 

Składniki:



  • 2 dojrzałe pomidory 
  • ząbek czosnku
  • kilka liści bazylii
  • 4 suszone pomidory
  • kilka szt kaparów
  • 100 g prażonych ziaren słonecznika
  • Makaron świderki Makarony Polskie
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy pestki. Następnie kroimy je w mniejsze kawałki i wkładamy do malaksaera. Dodajemy pomidory suszone, kapary, czosnek, liście bazylii i połowę pestek ze słonecznika. Całość miksujemy na gładką masę. Gdyby okazało się, że za rzadkie dodajemy pestek, jak za gęste oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Łączymy że sobą nasze pesto i makaron, delikatnie mieszamy, podajemy. Idealne lekkie danie obiad.

* opcjonalnie można dodać więcej czosnku, suszonych pomidorów. Pamiętając, że jedyne co nas ogranicza w kuchni - to tylko nasza wyobraźnia . Ma być takie jak lubimy 





4 komentarze:

  1. wczoraj sama zrobiłam sos ze świeżych pomidorów i jest o niebo lepszy, niż każdy kupny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda tak podany makaron, coś smacznego :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.