czwartek, 16 lipca 2015

Miruna w chrupkim makaronie na duszonym szpinaku.


Ciekawy pomysł na rybkę. 
Przepis ten bierze udział w konkursie makaronu Międzybrodzkiego "ŻYWIOŁOWE WYZWANIE". 
Jako żywioł powierza miałam do wyboru, prócz makaronu dwa składniki z listy. 
Dodatkowo Istria Bogucice nadała potrawie szyk i klasę. 

Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf
Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. - See more at: http://pocalunkimalinowe.blogspot.com/#sthash.WLJEtPza.dpuf


Składniki:
  • makaron Międzybrodzki 4 jajeczny gniazda wstążki pół opakowania
  • 4 płaty miruny
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smażymy go partiami w mocno rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Makaron widoczny na zdjęciu wykonałam przy pomocy wąskiej puszki (po napoju ratującym mi czasami życie przed zaśnięciem ;) ), którą owinęłam folią aluminiową i na koniec makaronem. Całość usmażyłam na chrupko obracając puszką.
Mrożony szpinak wkładamy do rondelka, dodajemy łyżkę oleju i mieszając podduszamy delikatnie. Następnie dodajemy posiekany czosnek i całość chwilę razem smażymy. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz.
Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą.  Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym  oleju na złoty kolor z każdej ze stron.
Osobiście życzę smacznego :).






3 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.