środa, 29 lipca 2015

Paluszki ptysiowe




































 Maleńkie wspaniałości, które umilą nam niejeden wieczór przed telewizorem, spotkanie przy kawie, czy nawet spacer. 
Podane na przepięknej porcelanie BOGUCICE Gina.

Składniki:
  • 1 szkl wody
  • 100 g masła 
  • szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
Dodatkowo:
  • 1białko
  • cukier
Wykonanie:
Wodę zagotowujemy z solą i masłem, następnie dosypujemy mąkę energicznie mieszając. Ciasto jest gotowe, kiedy zrobi się delikatnie szkliste i łatwo odchodzi od ścianek i dna. Odstawiamy do wystudzenia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Przekładamy
je do rękawa z tylką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia paluszki ok 5 cm długości.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok 10-15 min. Lekko zezłocone wyjmujemy z piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy  ponownie do piekarnika na kolejne 5 -10 min, aż nabiorą pięknego bursztynowego koloru. Gotowe studzimy i podajemy.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.