czwartek, 16 lipca 2015

Karkówka z grilla


Sezon grillowy u nas trwa cały rok.
 Posiadając taras przy kuchni nie mamy problemu
 z rozpalaniem grilla np zimą. Stanowi to świetną zabawę np w Sylwestra. Dla mnie doprawiony grill jest na zasadzie NA WINIE,  czyli na mięsie ląduje to co mi się nawinie w ręce. Jednak dziś polecam świetną przyprawę. 
Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy.



Składniki:
  • karkówka
  • olej
PRZYPRAWA:
  • 4 łyżki cukru demerara
  • 3-4 łyżki soli
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  •  2 łyżki mielonek kolendry
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki przyprawy, mięso skrapiam dość obficie olejem i posypuję przyprawą. Wmasowuje ją dokładnie i odstawiam w chłodne miejsce.  Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia.
Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso.


2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis, z grilla karkówka to niezły smak;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mi smaka narobiłaś na taką karkóweczkę,na grila to ja zawsze chętna

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.