niedziela, 10 maja 2015

Spaghetti czekoladowe. Kuchnia molekularna.



Kuchnia molekularna nie jest tak mocno skomplikowana,
jak się sądzi.
Można w zaciszu własnego domu wyczarować 

dosłowne perełki
i zachwycić nie tylko siebie.
Dziś spaghetti z czekolady z odrobiną likieru malinowego z malinami.
Składniki:
  • 175 ml wody
  • 2 g agaru
  • 85 g gorzkiej czekolady Goplana 60%
  • 15 ml likieru malinowego
  • maliny
Wykonanie:
Przygotowujemy miskę z lodem i woda.
Wężyki,  minimum dwie duże strzykawki.
Zimne 175 ml wody mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie napełniamy strzykawkę powstałą masą i napełniamy rurki, które wkładamy do lodowatej wody na ok 3 minuty. Następnie pustą strzykawką z odciągniętym tłokiem wypycha zawartość rurki na zewnątrz. 
Podajemy z malinami.




Z czekoladową nutą

11 komentarzy:

  1. Ale pomysłowe i zapewne smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fanem takich eksperymentów, które nie tylko świetnie smakują, ale także, a może przede wszystkim wyglądają. Mega pomysłowe jest to i zaraz po pracy zabieram się za robienie :) Dzięki za pomysł. Mam nadzieję, że bęziesz wrzucała więcej takich perełek to będę zaglądał tutaj częściej. A no i najwazniejsze, co bardzo lubie szybko sie to przygotowywyuje w miare. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mega pomysłowe i rewelacyjnie prezentujące się! Koniecznie muszę się kiedyś wziąć za zrobienie tego kulinarnego dzieła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To jest banalnie proste, tylko haczyk tkwi w dobrym jakościowo agarze. Testowałam kilka dopiero 3 był o, czyli konsystencja taka jak powinna być.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.