sobota, 23 maja 2015

Salceson - rolada waflowa


Ciasto, które już dawno powinno znaleźć się na blogu 
i sama nie wiem dlaczego tak się nie stało. 
Uwielbiane jest przez całą moją rodzinę. 
Porcelana Bogucice seria Martha Gold i taca do ciasta dopełniają całość i przepięknie prezentuje się na każdym stole.  

Składniki:
  • 2 kwadratowe wafle
  • 1 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 250Masło Polskie Ekstra 82% tłuszczu Mlekovita
  • ok 300 g ulubionych bakalii
  • 1-2  paczki herbatników np szkolnych
  • 2 lekko kwaśne jabłka
  • 1 - galaretka cytrynowa
Moczymy w wodzie ścierkę i przykrywamy nią wafle, aby zmiękły. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody.
Masło rozpuszczamy z cukrem i dodajemy kakao. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy posiekane delikatnie bakalie, pokruszone herbatniki,  pokrojone w kostkę jabłka  i lekko przestudzoną galaretkę. Mieszamy o odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Wafle układamy na płaskiej powierzchni i wykładamy masę. Całość zwijamy w roladę i w folię spożywczą. Wkładamy gotowe ciasto do lodówki na min 3 godziny, najlepiej na całą noc.


1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.