sobota, 16 maja 2015

Naleśniki w/g Michela Roux

Najlepsze chyba jakie dotąd jadłam. 
Wcześniej zawsze robione chyba jak u każdego "na oko" wczoraj zmieniły swoje oblicze. Wszystko zmierzone i idealne. 
     Śniadanie podane na 
jakże pięknej porcelanie 
 

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 650 ml mleka
  • 200 ml śmietanki UHT Wypasionej 30%
  • opcjonalnie aromat
  • ole/masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Przesianą mąkę mieszamy z cukrem i solą, następnie dodajemy jajka i odrobinę mleka. Całość mieszamy i dolewamy resztę mleka, śmietanę i opcjonalnie ulubiony aromat.
Kiedy ciasto jest gotowe odstawiamy je na ok 60 min.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy odrobiną tłuszczu i smażymy cienkie naleśniki.
Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. U mnie z karmelizowanymi gruszkami.


 

8 komentarzy:

  1. Ja tam naleśniki kocham pod każdą postacią, także z wielką chęcią przygarniam każdy przepis. Jestem jeszcze przed śniadaniem, a te smakowitości pobudziły mój apatyt :) Serdeczne pozdrowionka i miłego weekendu życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo. Pozdrawiam rownież I życzę miłego dnia.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  2. Takich naleśniczków nie odmówię, a porcelana przepiękna :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.