poniedziałek, 11 maja 2015

Molekularna lasagne


Sądziłam, że prócz standardów czekoladowych nie da się za bardzo nic ciekawego wykrzesać z tego produktu.
 Pozytywnie zaskoczyłam się i to bardzo, kiedy przed oczami ukazał mi się zarys tego czekoladowego cuda. 
Szkic nie oddawał tego, co zobaczyłam składając kolejne warstwy deseru. 


Lasagne czekoladowa z  mlekiem.

Składniki:
  • 85 ml wody
  • 1 g agaru
  • 45 g gorzkiej czekolady Goplana 60%
  • 10  ml likieru orzechowego
Wykonanie:
Zimną wodę mieszamy z agarem i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną czekoladę i likier. Całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Następnie wylewamy całość w płaskie naczynie, delikatnie wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.  
  • 150 ml mleka  2%
  • wanilia do smaku/aromat orzechowy
  • 2 łyżeczki cukru lub więcej do smaku
  • 2 g agaru
Zimne mleko mieszamy z cukrem, wanilią/aromatem orzechowym i agarem. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.

Co i jak mniej więcej pokazuje na filmie. Przepraszam za jakość, ale w jednym ręku trzymałam sprzęt, w drugiej aparat.

Gotową czekoladową galaretkę kroimy w identyczne prostokąty. Następnie dokładnie przycinamy mleczne spaghetti do rozmiaru czekoladowych płatów. Składamy układając warstwami Czekoladę i pasma mlecznego molekularnego makaronu.
Dekorujemy ulubionymi dodatkami.






Z czekoladową nutą

13 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.