piątek, 29 maja 2015

Mleczny makaron z truskawkami.


Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego należy je spożywać często i podawać przede wszystkim dzieciom. Wiadomo jednak, że czasami ciężko przekonać dziecko do picia mleka. Ta forma zapewne sprawi, że nie raz usłyszymy prośbę o dokładkę. 


Składniki:
  • 150 ml mleka 2%
  • 2 g agaru
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • miód do smaku
  • truskawki
  • sok z cytryny
  • mięta do dekoracji

Wykonanie:
Zimne mleko łączymy z agarem, dodajemy do niego miód i nasiona z wanilii. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę. Powstałą miksturą napełniamy strzykawkę, a następnie wężyki i wkładamy je do lodowatej wody z lodem na ok 3 min. Po tym czasie pustą strzykawką wypełnioną powietrzem wypychamy zawartość wężyków na zewnątrz.




Truskawki myjemy, przebieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i polewamy odrobinę miodem. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z naszym mlecznym makaronem. 
Moje dzieci tę wersję uwielbiają.



 

10 komentarzy:

  1. Zrobiłam ostatnio z mlekiem wypasionym mlekovity, nie tylko wygląda niesamowicie ale i smakuje przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ostatnio te mleczne cudo na mleku wypasionym mlekovity i wyszło wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ostatnio te mleczne cudo z mlekiem wypasionym mlekovity i wyszło niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem ostatnio na mleku wypasionym mlekovity i rewelacja!
    Polecam jak najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.