sobota, 25 kwietnia 2015

Roladki wieprzowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami


Fajna alternatywa dla zwykłych kotletów, które są obecne na naszych stołach od lat.

Składniki: 
  • 6 plastrów schab bez kości
  • słoik pomidorów suszonych Ponti
  • opakowanie mozzarelli Mlekovita 
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku
  • mąką pszenna
  • bułka tarta 
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka


Wykonanie:
Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem bardzo cienko, oprószamy solą i pieprzem. Na każdy przygotowany plaster układamy z brzegu pomidory suszone, pokrojoną mozzarellę i świeże liście bazylii. Zawijam jak krokiety. Czyli zakładamy kawałek mięsa na farsz, następnie boki mięsa i zwijamy całość w rulon. Panierujemy w mące, później w roztrzepanym jajku z mlekiem i bułce tartej. 
Smażymy na rumiano na maśle klarownym z każdej ze stron. Upieczone odkładamy do garnka i przykrywamy pokrywką, aby spokojnie doszły. 
Podajemy z ziemniakami, pure, ulubioną sałatką. 
Jakość pomidorów suszonych jest bardzo ważna, dlatego też z braku własnoręcznie przygotowanych postawiłam na markę Ponti. Ten wybór mnie nie zawiódł.




4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają te roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaku narobiłaś, pyszne roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te roladki, lubię takie dania

    OdpowiedzUsuń
  4. Super propozycja na obiad :) Z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.