piątek, 6 marca 2015

Wytrawny sernik z łososiem.




































Przerabiałam wiele rodzai serników, ale zawsze były na słodko. Konkurs zmobilizował mnie do wymyślenia czegoś co nie będzie tendencyjne i takie jak zawsze. Czyli sernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu.

Składniki na spód:
  • 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste )
  • 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita)
  • 1 małe jajko
Składniki na masę:
  • 500 g sera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita)
  • 170 g śmietany 18% (Polska Mlekovita)
  • 150 g wędzonego łososia
  • łyżka posiekanych kaparów
  • pół pokrojonej w kostkę papryki
  • pęczek koperku
  • łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy 
  •  2 jajka
  • 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sól, biały pieprz do smaku
 Polewa śmietankowa:
  • 170g śmietany 18% (Polska Mlekovita)
  • sól, sok z cytryny do smaku
 Wykonanie:
Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy tym dno tortownicy ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiekamy 15-20 min. Wyjmujemy i studzimy.
Ser łączymy ze śmietaną, kaparami, koperkiem, sokiem i skórką z cytryny. Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne 10 min. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy, kiedy lekko przestygnie podajemy ciepły z ulubioną sałatką.



6 komentarzy:

  1. Jestem wielką fanką serników, ale nigdy nie próbowałam takiego wytrawnego. Zapewne smakuje równie pysznie, jak te na słodko :)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elwirko, pomysły masz świetne, sernik napewno bombowy

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :) Brawo :)
    Serniczek świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek super, takiego jeszcze nie jadłam, musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niesamowicie wygląda . Wprost zjadła bym oczami .

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.