piątek, 6 marca 2015

Szybka szarlotka Wasa (Waslotka)


Waslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział-  czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem i gorąco polecam. 
Proste, szybkie i co najważniejsze mega pyszne!



Składniki:
  • 8  kromek pieczywa Wasa wieloziarniste
  • 2 -3 jabłka (najlepsze szara reneta)
  • sok z cytryny
  • cukier różany/ muscovado/ demerara/cynamon
  • 50 g pokuszonego pieczywa Wasa wieloziarniste
  • 40 g masła rozpuszczonego 


Wykonanie:
Na blaszce układamy kromki pieczywa Wasa. Obrane jabłka kroimy w plasterki, które układamy na pieczywie i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie posypujemy jabłka cukrem różanym/muscovado/demerara. Można zamiast cukru różanego użyć wymienionych i np cynamonu. Pełna dowolność smaków.
Zblendowane na piasek 50 g pieczywa mieszamy z łyżką cukru użytego do posypania jabłek i roztopionym masłem. Dokładnie mieszamy i posypujemy powstałą kruszonką jabłka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 15 -20 min do lekkiego przypieczenia jabłek.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

10 komentarzy:

  1. Szarlotka po innemu ale jak fantastycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Jest naprawdę smaczna i szybka.

      Usuń
  2. Wow , szczególnie kusząca ta kruszonka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No w takim wydaniu to ja nie odmówię, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe , wygląda apetycznie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja warta wypróbowania

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.