wtorek, 3 marca 2015

Pudding kokosowy z chia.





































Tekst, jaki napisałam na temat zdrowotnych właściwości nasion chia miał pojawić się na początku, jednak doszłam do wniosku, że umieszczę go niżej i każdy, kto będzie miał ochotę zapoznać się w skrócie co dobrego przyniesie nam ta roślina dotrwa do końca - zapraszam do dalszej lektury.
Teraz skupię się na tym co udało mi się stworzyć z nasion jakie można nabyć w sklepie Piątnica.
Jakościowo są bardzo dobre. Nie ma jakichkolwiek zanieczyszczeń w opakowaniu. 



 Składniki:
  • 200 ml mleka kokosowego (można użyć ogólnie dowolnego mleka, lub zrobić swoje. przepis (TU))
  • 50 ml dowolnego mleka 
  • 2 łyżki nasion chia
  • coś słodkiego do smaku (cukier, miód, syrop z agawy, stewia....)
  • 100-200 g truskawek (można użyć mrożonych)
  • owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mleko kokosowe, normalne mieszamy i wlewamy do słoika o pojemności min 500 ml. Dosładzamy do smaku i dosypujemy nasze nasiona, zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Odstawiamy na ok 20 min i po tym czasie czynność potrząsania ponawiamy. Słoik wstawiamy do lodówki na min 4 h, najlepiej na całą noc.
Truskawki blendujemy, dosładzamy do smaku. Do pucharków wlewamy nasz mus truskawkowy i gotowy pudding z nasionami chia. Całość dekorujemy owocami i podajemy. Z tej ilości wyjdzie nam 2- 3 porcje deseru.
Dla mnie bomba!


Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej zdrowotne właściwości doceniały już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku.
Ogólnie nie dziwię się, ponieważ nasiona chia zawierają więcej kwasów omega - 3 niż łosoś, są bardziej bogate w wapń niż mleko i mają więcej żelaza niż szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Poza tym nasiona szałwii hiszpańskiej, prócz kwasu alfa-linolenowego, są doskonałym źródłem błonnika i cynku - substancji, które również zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.
Nasiona chia to skarbnicą wapnia - w 100 g znajduje się aż 631 mg tego wzmacniającego kości pierwiastka. To ponad dwa razy więcej niż w szklance mleka (około 240 mg). Ponadto są one bogate w fosfor (860 mg/100 g), który również odpowiada za mocne kości i zęby.

Wartości odżywcze nasion chia (w 100 g)

Wartość energetyczna - 486 kcal
Białko ogółem - 16.54 g
Tłuszcz - 30.74 g
Węglowodany - 42.12 g
Błonnik - 34.4 g

Witaminy

Witamina C – 1.6 mg
Tiamina – 0.620 mg
Ryboflawina – 0.170 mg
Niacyna - 8.830 mg
Witamina A – 54 IU
Witamina E – 0.50 mg

Minerały

Wapń – 631 mg
Żelazo - 7.72 mg
Magnez - 335 mg
Fosfor - 860 mg
Potas - 407 mg
Sód – 16 mg
Cynk - 4.58 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database
Kwasy tłuszczowe (w porcji - 28 g)
omega-3- 4915 mg
omega-6- 1620 mg
Źródło: nutritiondata.self.com
Nasiona chia pomagają zapobiegać chorobom serca i nadciśnieniu,  mogą pomóc cukrzykom kontrolować poziom nie tylko ciśnienia tętniczego, lecz także białka C reaktywnego -  markera stanu zapalnego, którego wysokie stężenie koreluje z ryzykiem wystąpienia zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Są drugim zaraz po otrębach pszennych  źródłem błonnika.
Zaleca się je spożywać regularnie, pamiętając, aby ich dzienne spożycie nie przekraczało 15 g (ok. 3 łyżeczek).

6 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.