czwartek, 19 marca 2015

Mazurek wielkanocny






 Niebawem Święta Wielkanocne. 
Czas wielkich wiosennych porządków, szykowania przepysznych świątecznych specjałów. 
Dziś moja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache.





 Składniki:

  • 3 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1/2 szkl cukru
  • płatki migdałowe
  • konfitura wiśniowa
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 160 ml śmietany kremówki
  • ulubione dodatki

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy mieszamy z cukrem i dodajemy zimne posiekane masło. Rozcieramy masło z mąką wbijamy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na ok 30 min.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 1 cm . Wycinamy dowolny kształt i dekoracyjny według własnego upodobania obrzeże. Smarujemy roztrzepanym jajkiem  pieczemy ok 20-30 min w temp 180 stopni. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy spód konfiturą, posypujemy płatkami migdałów i zalewamy całość czekoladowym ganache.
Dekorujemy według własnego gustu ulubionymi dodatkami.

7 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.