środa, 25 marca 2015

Banoffe pie

bananowe ciasto


To ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem. Goście zadowoleni, wszystkim smakowało. Jedną z wad był fakt, że za szybko się skończyło ;). 
W tym cieście/deserze zawitała nowość SM Mlekovita świetna śmietanka 36%. I nie ma już mowy, żeby się nie udało ;)



 ciasto z bananami



Składniki na spód:
 Składniki na sos karmelowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Cukier wsypujemy do garnka z grubszym dnem, dodajemy wodę i podpalamy gaz. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15min. Należy pilnować aby nie przypalić karmelu, ale musi on mieć piękny bursztynowy kolor.  Następnie od razu dodajemy pokrojone masło i śmietanę kremówkę (w temp pokojowej) i dokładnie mieszamy. Gdyby zrobiły nam się grudy karmelu można ponownie podgrzać to rozpuszczając je.
Ciastka w całości umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy je dodając na koniec rozpuszczone masło. Taką miksturą wykładamy blaszkę/tortownicę. Ja wcześniej wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany  i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym i wykładamy na gotowe ciasto. Całość wstawiamy do lodówki. 
Podajemy schłodzone. 




ciasto bananowe

7 komentarzy:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.