czwartek, 8 stycznia 2015

Pączki hiszpańskie



pączki

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. 




Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła Polskie z Mlekovity
  •   8 jaj
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  •   4-5 łyżek soku z cytryny
gniazda
Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. 
Kiedy jest zimne miksujemy je wbijając kolejno jajka. Następnie przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego. Na każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm.  
Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy nim nasze pyszne pączki.

2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.