poniedziałek, 5 stycznia 2015

Keks


































"Keks cioci Krysi". Najlepszy z najlepszych. Idealnie delikatny, nie za suchy i może troszkę sobie poleżeć, co nie wpłynie negatywnie na smak tego ciasta. Z pysznymi bakaliami z Piątnicy. Znika jeszcze gorący... Uwielbiamy ;)

Składniki:
Wykonanie:
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kolejno jajka, stale ucierając jedno po drugim. Posiekane delikatnie bakalie odsypujemy mąką pszenną. Do masy maślano jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy przygotowane bakalie i mieszamy. Całość przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i całość pieczemy w piekarniku w temp godz w temp 170-180 stopni, ok godz lub do tzw suchego patyczka.


5 komentarzy:

  1. Brzmi smacznie, bakalie mam, podaj kochana rozmiar blaszki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana to normalna większa keksówka 31x12. Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Ale wyglada pysznie, tak świetnie ,,nadziany "

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.