czwartek, 29 stycznia 2015

Krokiety z sercem od serca.

podroby


 Przyznam się bez bicia i powiem -ten przepis swoje przeleżał zanim został opublikowany. Po prostu gdzieś mi umknęło to uwadze, ale grzecznie naprawiam błąd. 
Nieskromnie pochwalę się, że ten przepis zdobył główną nagrodę w konkursie na danie z podrobami wołowymi.


Składniki:
  • ok 1 kg serc wołowych
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • przypalona  mała cebula
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula średnia
Naleśniki:
  • 150 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka Polskie Mlekovita
  • woda
  • olej
Dodatkowo:
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • odrobina mleka
Wykonanie:
Mąkę łączymy z mlekiem, jajkami, wodą, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju. Odstawiamy na ok 30 min i smażymy naleśniki.
Serca oczyszczamy, opłukujemy i gotujemy do miękkości w wywarze z dodatkiem przypalonej cebuli, listka, ziela, marchewki. Wystudzone serce mielimy blenderem z ugotowaną marchewką i surową cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Farsz zawijamy w naleśniki, panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej ze stron.Podajemy gorące z ulubioną surówką.

8 komentarzy:

  1. Brzmi genialnie, ale jakoś te serca wołowe mnie przerażają. I chyba bym się nie przemogła do zjedzenia wołowiny. Ale może by tak zamienić serca wołowe na drobiowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję Elwirko, danie załużyło na nagrodę

    OdpowiedzUsuń
  3. No i takie krokiety to ja lubie, super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z miesem z kurczaka sa super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są ekstra! Ja lubię krokiety i z mięsem, i z warzywami, z masa jajeczną, kapustą, sercem....
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.