czwartek, 29 stycznia 2015

Galaretka drobiowa



galaretka z kurczaka


































Delikatna, aromatyczna, dietetyczna, pełna kawałków mięsa. U mnie w domu podawana z plasterkiem cytryny, dla mojego taty obowiązkowo z octem. Taka odmiana od uwielbianej przeze mnie galarety z nóżek, lecz ta najlepsza jest w wykonaniu mojej mamy. Wracając do tego pysznego rosołu w formie stałej ;)... 


Składniki:
  • 4-5 ćwiartek z kurczaka (lub innych części zasobnych w mięso)
  • 2-3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek pora
  •  kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki, selera (posiadam zamrożoną)
  • opalona cebula
  • przyprawy do smaku
  • czosnek
  • żelatyna spożywcza na 2,5 l płynu
Wykonanie:
Mięso myjemy i zdejmujemy skórę, zalewamy zimną wodą ok 3 l. Podpalamy gaz, doprowadzamy delikatnie do wrzenia i przykręcamy ogień. Zdejmujemy dokładnie szumowiny. Nie przykrywamy garnka pokrywką ponieważ wywar może stać się mętny. W gotowaniu galarety idziemy na zasadzie dobrego rosołu, który gotuje się długo i na wolnym ogniu.
Kiedy już zbierzemy wszelkie szumowiny do wody dodajemy umyte warzywa, opaloną cebulę, ziele angielskie, listek. I tak delikatnie "pyrkający" rosół gotujemy do miękkości mięsa. Ok 1-1.5 godz. Kiedy jest gotowe wyjmujemy mięso i marchewkę. Resztę przelewamy przez sitko. Przestudzone mięso drobiowe oddzielamy od kości  i kroimy na mniejsze kawałki.
Porcja rosołu powinna być ok 2,5 l. Doprawiamy go do smaku przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
Wsypujemy do gorącej żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia, następnie dodajemy pokrojone mięso.
Do pojemniczków wkładamy pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewkę, można dodać plasterki ugotowanego na twardo jajka, groszek, kukurydzę... Co tylko nam się rzewnie podoba ;). Zalewamy to przyprawioną galaretą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy jest zimna wstawiamy do lodówki co stęzenia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ja życzę smacznego.










4 komentarze:

  1. Coś dla mnie, bardzo lubię galarete drobiową

    OdpowiedzUsuń
  2. Miesa drobiowego sie nie myje to jest podstawowa zasada!

    OdpowiedzUsuń
  3. super przepis
    szkoda że nie mogę go wydrukować

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.