środa, 28 marca 2018

Wielkanocne warsztaty z Sokołowem.

Dziś odebrałam laptop z naprawy i dopiero mogę wziąć się za nadrabianie zaległości uff.

 Dzięki uprzejmości firmy Sokołów mogłam uczestniczyć w sympatycznych warsztatach dotyczących Świąt Wielkiej Nocy. Odbyły się one w przepięknym miejscu w Woli Suchożebrskiej, pod czujnym okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko. 
Tematem przewodnim spotkania była Wielkanoc. Na samym początku mieliśmy przyjemność dowiedzieć się wielu rzeczy, na temat których człowiek w sumie  chyba nie zastanawiał się . Powiem szczerze, że nie dociekałam nigdy dlaczego Wielkanoc jest ruchomym świętem. To wszystko opowiadał i wyjaśniał  nam historyk Dr. Michał Chroptiany. Była tu mowa o dawnych zwyczajach, o różnicach między kalendarzami, specyfice Wielkanocy na przełomie wieków. 



Każdy z wielkim zaciekawieniem słuchał uroczego wykładu podjadając same smakołyki firmy Sokołów. 




Następnie przyszła pora na to co lubię najbardziej. 


Wspólne gotowanie i wszędobylska magia w tworzeniu kulinarnych arcydzieł. 
Przygotowaliśmy niebanalne dania, które z czystym sumieniem mogę Wam Kochani polecić. Mnie osobiście najbardziej smakowała necówka owinięta w świetnie doprawiony farsz i surowy wędzonym boczek. 


Nie ustępowała jej smakiem rolada z bawety, schab Naturinno z sosem tatarskim na bazie tuńczyka, czy ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy. 






























Rolada z bawety w ssie pieczeniowym z warzywami

Składniki:

  • bavete uczta Qulinarna 1 szt 
  • pieczarki/boczxniaki 200 g
  • włoszczyzna 1 pakowanie
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 50 g
  • musztarda francuska 50 g
  • sos pieczeniowy 200 ml
  • sól, czarny pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Następnie czosnek i tymianek. Dodajemy masło doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.

Bavette osuszamy oprószamy solą i solidnie czarnym pieprzem. Smarujemy musztardą i wykładamy na nią farsz. Zawijamy ścisło na kształt rolady i mocno ściskamy sznurkiem. Obsmażamy tak przygotowywane mięso z każdej ze stron i przekładamy do naczynia z pokrojonymi warzywami. Zalewamy całość sosem pieczeniowym , naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 2 godziny.





Schab Naturrino nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem

Składniki:
  • Schab Naturrino 300 g (pieczony/wędzony)
  • tuńczyk 120 g
  • cebula 2 szt
  • ogórki konserwowe 7-8 szt
  • kapary mały słoik
  • majonez
  • natka pietruszki 2 pęczki
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Obraną cebulę , ogórki i kapary kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru płynu. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do niego majonez i całość blendujemy na gładką masę. Dodajmy do niej pokrojone warzywa doprawiamy do smaku.
Schab kroimy w palastry o grubości ok 1 cm i nadkrajamy je w połowie grubości nie docinając do końca. W powstała kieszeń wkładamy sos tatarski z tuńczykiem. 





Biała kiełbasa Naturrino w cieście francuskim. 
Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino
  • cebula 4-5 szt
  • biały ser twarogowy tłusty 100 g
  • 1 jajko
  • świeży tymianek 
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle. Dodajmy sól i  tymianek. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 paski. Na 2 paskach wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość. Ciasto bez nacięć układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz i posypujemy go pokruszonym białym serem. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na nim pasek ciasta z nacięciami.  Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch ciasta smarujemy również jakiem i pieczemy  Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopi przez ok 20 min. 




Necówka pieczona w wędzonym surowym boczku

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt ok 0.5 kg
  • mięso mielone wieprzowe 600 g
  • boczek surowy wędzony 2 op
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle i kiedy przestygnie dodajemy ją do mięsa. Siekamy czosnek, tymianek i wszystko dokładnie razem mieszamy. Zamarynowaną wcześniej w czosnku i tymianku i pierzu polędwiczkę  obsmażamy na gorącej patelni z każdej ze stron. Plastry boczku układamy na kształt siatki i kładziemy na nią warstwę farszu z mielonego mięsa i obsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy na kształt rolady. Necówkę pieczemy w piekarniku w temp ok 160 stopni przez około 45 min.  



Po wspólnej biesiadzie,  przy suto zastawionym stole nadeszła pora powrotu do domu. 
Tak, że z wielkim apetytem wracam do tamtego dnia i nie mogę się już doczekać  kolejnych tak sympatycznych warsztatów. 

3 komentarze:

  1. It's wonderful that you are getting ideas from this paragraph
    as well as from our dialogue made at this time.

    OdpowiedzUsuń
  2. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
    I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think of if you added
    some great pictures or videos to give your posts more, "pop"!
    Your content is excellent but with pics and clips, this blog could certainly be one of the best in its niche.
    Excellent blog!

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.