środa, 28 marca 2018

Wielkanocne warsztaty z Sokołowem.

Dziś odebrałam laptop z naprawy i dopiero mogę wziąć się za nadrabianie zaległości uff.

 Dzięki uprzejmości firmy Sokołów mogłam uczestniczyć w sympatycznych warsztatach dotyczących Świąt Wielkiej Nocy. Odbyły się one w przepięknym miejscu w Woli Suchożebrskiej, pod czujnym okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko. 
Tematem przewodnim spotkania była Wielkanoc. Na samym początku mieliśmy przyjemność dowiedzieć się wielu rzeczy, na temat których człowiek w sumie  chyba nie zastanawiał się . Powiem szczerze, że nie dociekałam nigdy dlaczego Wielkanoc jest ruchomym świętem. To wszystko opowiadał i wyjaśniał  nam historyk Dr. Michał Chroptiany. Była tu mowa o dawnych zwyczajach, o różnicach między kalendarzami, specyfice Wielkanocy na przełomie wieków. 



Każdy z wielkim zaciekawieniem słuchał uroczego wykładu podjadając same smakołyki firmy Sokołów. 




Następnie przyszła pora na to co lubię najbardziej. 


Wspólne gotowanie i wszędobylska magia w tworzeniu kulinarnych arcydzieł. 
Przygotowaliśmy niebanalne dania, które z czystym sumieniem mogę Wam Kochani polecić. Mnie osobiście najbardziej smakowała necówka owinięta w świetnie doprawiony farsz i surowy wędzonym boczek. 


Nie ustępowała jej smakiem rolada z bawety, schab Naturinno z sosem tatarskim na bazie tuńczyka, czy ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy. 






























Rolada z bawety w ssie pieczeniowym z warzywami

Składniki:

  • bavete uczta Qulinarna 1 szt 
  • pieczarki/boczxniaki 200 g
  • włoszczyzna 1 pakowanie
  • czosnek 2 ząbki
  • masło 50 g
  • musztarda francuska 50 g
  • sos pieczeniowy 200 ml
  • sól, czarny pieprz

Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Następnie czosnek i tymianek. Dodajemy masło doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.

Bavette osuszamy oprószamy solą i solidnie czarnym pieprzem. Smarujemy musztardą i wykładamy na nią farsz. Zawijamy ścisło na kształt rolady i mocno ściskamy sznurkiem. Obsmażamy tak przygotowywane mięso z każdej ze stron i przekładamy do naczynia z pokrojonymi warzywami. Zalewamy całość sosem pieczeniowym , naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 2 godziny.





Schab Naturrino nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem

Składniki:
  • Schab Naturrino 300 g (pieczony/wędzony)
  • tuńczyk 120 g
  • cebula 2 szt
  • ogórki konserwowe 7-8 szt
  • kapary mały słoik
  • majonez
  • natka pietruszki 2 pęczki
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Obraną cebulę , ogórki i kapary kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru płynu. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do niego majonez i całość blendujemy na gładką masę. Dodajmy do niej pokrojone warzywa doprawiamy do smaku.
Schab kroimy w palastry o grubości ok 1 cm i nadkrajamy je w połowie grubości nie docinając do końca. W powstała kieszeń wkładamy sos tatarski z tuńczykiem. 





Biała kiełbasa Naturrino w cieście francuskim. 
Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino
  • cebula 4-5 szt
  • biały ser twarogowy tłusty 100 g
  • 1 jajko
  • świeży tymianek 
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle. Dodajmy sól i  tymianek. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 paski. Na 2 paskach wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość. Ciasto bez nacięć układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz i posypujemy go pokruszonym białym serem. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na nim pasek ciasta z nacięciami.  Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch ciasta smarujemy również jakiem i pieczemy  Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopi przez ok 20 min. 




Necówka pieczona w wędzonym surowym boczku

Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt ok 0.5 kg
  • mięso mielone wieprzowe 600 g
  • boczek surowy wędzony 2 op
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle i kiedy przestygnie dodajemy ją do mięsa. Siekamy czosnek, tymianek i wszystko dokładnie razem mieszamy. Zamarynowaną wcześniej w czosnku i tymianku i pierzu polędwiczkę  obsmażamy na gorącej patelni z każdej ze stron. Plastry boczku układamy na kształt siatki i kładziemy na nią warstwę farszu z mielonego mięsa i obsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy na kształt rolady. Necówkę pieczemy w piekarniku w temp ok 160 stopni przez około 45 min.  



Po wspólnej biesiadzie,  przy suto zastawionym stole nadeszła pora powrotu do domu. 
Tak, że z wielkim apetytem wracam do tamtego dnia i nie mogę się już doczekać  kolejnych tak sympatycznych warsztatów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.