wtorek, 21 marca 2017

Oszukane mini udka na oleju rzepakowym





































Taka przekąska świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole pośród tradycyjnych specjałów. 
Nie tylko są urocze, ale i mega smaczne. 
Olej rzepakowy słynie ze swoich cudownych właściwości, dlatego też często gości u mnie w domu nie tylko w święta. 
Jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, dodatkiem do dań, jak również świetny do smażenia. 

Składniki:
  • ok 300 g mąki
  • 200 ml kefiru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • 350 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • paluszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta do panierowania


Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy dużą szczyptę soli, sodę, wlewamy kefir i zagniatamy ciasto.
mięso mielone łączymy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm. Na środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach. 
Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół. 




4 komentarze:

  1. Wyglądają wyśmienicie! Olej rzepakowy powinniśmy uwzględnić w swojej diecie ze wzgledu na nienasycone kwasy tłuszczowe, o których zapominamy. Olej ten ma ich całkiem sporo! Oleje roślinne przynoszą najwięcej korzyści, jeśli spożywamy je na surowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Z drugą częścią komentarza oczywiście się zgadzam. Olej rzepakowy jest jednym ze zdrowszy olei. Ma więcej kwasów nienasyconych niż oliwa z oliwek. Dlatego też tłoczone na zimno spożywamy bez obróbki cieplnej, tłoczone na ciepło nadaje się idealnie do smażenia.

      Usuń
  2. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.