środa, 10 sierpnia 2016

Hummus





Jest to potrawa wegańska popularna na Bliskim Wschodzie, pochodząca z Libanu. Przygotowywana z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku cytryny, oliwy oraz kminu rzymskiego. Można go spotkać w wielu wariantach. 
U mnie dziś wersja najbardziej klasyczna. 

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy w puszce
  • sok z około 1 cytryny
  • 2-5 łyżek pasty sezamowej (tahina)
  • mielony kmin rzymski
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek 
  • sól do smaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • woda
Wykonanie: 
Odcedzoną z zalewy ciecierzycę wkładamy do misy malaksera lub miski. Dodajemy sok z połowy cytryny, czosnek, 1/2 łyżeczki kminku, tahinę, oliwę i całość miksujemy lub używamy tradycyjnego blendera. Pasta musi mieć kremową jednolitą konsystencję. Doprawiamy opcjonalnie do smaku i w momencie, kiedy pasta jest za gęsta dolewamy kilka łyżek zimnej wody i ponownie dokładnie miksujemy. 
przekładamy do miseczki, polewamy oliwą i podajemy. 




5 komentarzy:

  1. uwielbiam humus i często robię. kumin dodaje super aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aktualnie mój numer 1 wśród wszystkich past. W lodówce mam dziś jego wersję z suszonymi pomidorami :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.