środa, 22 czerwca 2016

Babeczki czekoladowe z bananami.



























               Dzięki uprzejmości firmy Cukieteria miałam 
okazję wypróbować świetny produkt. Są to jadalne formy do wypieku babeczek, w prześlicznym różowym kolorze. Osobiście gorąco polecam. 


Składniki:

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki ciemnego kakao 
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1/3 szkl oleju rzepakowego
  • 3/4 szkl mleka 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • np. bita śmietana do dekoracji
  • kolorowe confetti do dekoracji
  • wiórki czekoladowe do dekoracji 
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy dokładnie przesianą mąkę z kakao, proszkiem, sodą, solą i cukrem.  W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, olejem. Banana kroimy np w kostkę. 
Składniki suche wsypujemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy banana. Następnie ciasto przekładamy do blaszki z wyłożonymi foremkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 stopni i pieczemy je ok 20 min. Kiedy wystygną wyjmujemy babeczki z blaszki, dekorujemy bitą śmietaną/ ulubionym kremem i dekorujemy wedle naszego gustu.






3 komentarze:

  1. Mega! tez mam i też bedę wypróbowywała ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadalne foremki na babeczki? Super sprawa :D Pierwszy raz o takim czymś słyszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę fajna sprawa. Są wykonane z wafelka. Nie dość, że fajnie to wygląda, to i świetnie zdaje egzamin.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.