czwartek, 11 lutego 2016

Makaron z warzywami i sosem sojowym.




































Szybkie, świeże lekko pikantne danie idealne na obiad. 

W tym tygodniu w Lidlu trwa tydzień azjatycki, dzięki czemu możemy dosłownie zatracić się w dobrodziejstwach kuchni orientalnej. Możemy dostać mnóstwo świetnych produktów, które wykorzystamy gotując szybko, zdrowo i mega aromatycznie. 

Składniki:

  • 125 g makaronu wok noodles 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 marchew
  • 5 cm kawałek białej części pora
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2-1 szt papryczki chili
  • wok oil (olej z kiełków kukurydzianych)/ olej do smażenia
  • prażony sezam
  • świeża zielona cebulka/szczypior
Wykonanie:
Makaron wrzucamy na gotująca się i osoloną wodę , dodajemy łyżkę oliwy. Gotujemy do miękkości, uważając, aby pozostał sprężysty. Gotowy wylewamy na durszlak i przelewamy wodą. 
Na patelni /woku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy posiekany czosnek, chwilkę go podsmażamy. Wrzucamy pokrojoną papryczkę chilli, julienne (technika krojenia warzyw/mięsa polegająca na krojeniu produktu na długie cienkie i równe słupki o długości ok 5 cm i średnicy ok 2 mm) z marchewki i pora. Chwilę smażymy, kiedy marchew zacznie delikatnie mięknąć dodajemy cukier, ocet ryżowy i sosy sojowe. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Po ok min dodajemy makaron i  mieszamy. Smażymy tak ok 2 min. Kiedy jest gotowe nakładamy na talerze, posypujemy odrobiną prażonego sezamu i posiekaną zieloną cebulką. 




2 komentarze:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.