sobota, 31 października 2015

Mielonka słoikowa z zielonym pieprzem


Pyszne i swojskie. Nie znajdziemy takiej w sklepie. Wiadomo co jest w środku i mamy pewność co je nasza rodzina. Świetna na kanapki w formie krojonej i smarowanej.



 Składniki:

Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie spróbować mięsa i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wsypujemy  żelatynę, dodajemy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przekładamy  do wyparzonych słoiczków na 3/4 wysokości. Wstawiamy do szerszego garnka z położoną na dnie ściereczką. Kiedy woda w ganku nam się zagotuje zmniejszamy płomień i całość pasteryzujemy ok 1 godz. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy nasze słoiczki do wystudzenia. Schładzamy i cieszymy się smakiem pysznej pieprzowej mielonki. 

Zestaw widoczny na zdjęciu  (plus rzeczy, które się nie zmieściły) dostępny w sklepie internetowym Tradismak. Link po kliknięciu na zdjęcie

http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Sloikowa/383

Kiełbasa boczkowa w słoiku

Domowych wędlin c.d.
Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję.

Składniki:
Wykonanie
Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda nam się zagotuje przykręcamy gaz i wekujemy  ok godzinę. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiczki do wystudzenia.
Przechowujemy w lodówce. 

W internetowym sklepie możemy zamówić sobie gotowy zestaw do wyrobu takich wędlin. Polecam link po kliknięciu na zdjęcie.

http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Sloikowa/383

niedziela, 25 października 2015

Smażone świeże śledzie.

Składniki:
  • tuszki świeżych śledzi
  • mleko
  • bułka tarta 
  • mąka pszenna
  • sól
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i  moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Podane na porcelanie Bogucice Istria 


czwartek, 22 października 2015

Sernik leko cytrusowy z sosem śliwkowym.

Składniki:
  • 1 kg sera. Użyłam Hanusi w wiaderku
  • 200-300 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie. Nasiona z laski wanilii.
  • 2 łyżki soku z cytryny
       Polewa:
  • 200 ml śmietany 18%
  • cukier do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min.
Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce.
Sos śliwkowy:
Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć
i gotowe.
Podane na jednej z moich ulubionych porcelan Bogucice ISTRIA