wtorek, 29 grudnia 2015

Świąteczny tort.


Święta to czas wyciszenia, spokoju...
Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią...
W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw.
Smakował bosko.
Porcelana Bogucice Antonio


Składniki:

  • 6 jajek
  • czubata szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy Delecta
  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej
  • sok pomarańczowy do nasączenia
  • powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik
  • 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy)
  • 400 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g sera mascarpone
  • ok 2-4 łyżki cukru pudru
  • cynamon do smaku
  • kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta
  • kamyczki czekoladowe Delecta
  • zielony barwnik spożywczy
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 250 g sera mascarpone 
  • cukier waniliowy Delekta
  • 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:
Ubijamy na sztywno białka, dodajemy po łyżce cukier stale ubijając. Następnie, kiedy masa jest sztywna i błyszcząca dodajemy żółtka. Całość dokładnie miksujemy i dodajemy przesiane mąki z przyprawą do piernika. Ciasto mieszamy delikatnie i wykładamy do wyłożonej papierem dopieczenia tortownicy (samo dno) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 40 min.
Wyjmujemy i studzimy, następnie kroimy na 3 części.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod  koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy.
Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami i wykładamy masę. Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta i nasączamy go. Tort wstawimy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno jak wcześniej, dodajemy  cukier i cukier waniliowy do smaku, pod koniec ser mascarpone. Odkładamy trochę masy i barwimy ją na zielono.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i jasnym kremem smarujemy całą powierzchnię tortu. Z zielonej masy wykonujemy przy pomocy tylki w formie gwiazdki choinki i dekorujemy je DECORADĄ DELEKTA.






Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

2 komentarze:

  1. Szkoda, że już po świętach, bo tort wygląda fantastycznie! Zastanawiam sie jakie dekoracje można zrobić zamiast choinek, może jakieś brokatowe gwiazdki? Ciasto nasączyłabym mieszanką teekanne fresh orange z cintreau, żeby miało wyraźny posmak pomarańczy i alkoholu. Chyba mam przepis na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny i na pewno mega smaczny :) zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.