środa, 10 grudnia 2014

Świąteczne drożdżowe ciasteczka.


































Święta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. 
Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci, których po prostu nie toleruję ;).

 Składniki:.
  • 750 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% 
  • 200 g masła 
  • kostka smalcu 
  • 50 g drożdży 
  • cukier waniliowy/mielona wanilia 
  • cukier 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem i posypujemy drobnym cukrem (mój patent to: smaruję wierzch ciastek białkiem i kładę tą stroną w cukier, delikatnie przyciskam. Dzięki temu cukier jest na całym ciastku.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 - 170 stopni i pieczemy 15-20 min.

5 komentarzy:

  1. Bardzo piękne, apetyczne i zachęcające zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, ale ciasto jest z drożdżowe nie musi stać żeby wyrosło czy coś ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musimy odstawić ciasta, aby wyrosło. Zagniatamy,wałkujemy od razu wycinamy i pieczemy.

      Usuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.