poniedziałek, 30 grudnia 2013

Makowa Panienka.



Pyszne ciasto, idealne składniki, w prost prosi  się o powtórkę.  Prezentuje się i smakuję równie idealnie. Nie jest trudne do wykonania. A znika bardzo szybko....
Gorąco polecam!

Składniki:
  • 200 g margaryny/masła
  • 150 g maku 
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g wiórek kokosowych 
  • 80 g cukru
  • 8 białek 
  • 4 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 350 ml mleka
  • 100-150 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny 
  • 4 żółtka
 Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami cukier stale miksując. Następnie dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Mak łączymy z wiórkami i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Dwie tortownice 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut. Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając. Miękką margarynę/masło miksujemy na białą, puszystą masę. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. Na koniec dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i dokładnie miksujemy. Krem rozsmarowujemy na jednym placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła.




Podobno źródło inspiracji, TU... Kasiu pozdrawiam Cię.


18 komentarzy:

  1. Kusi mnie od dawna, muszę w końcu upiec :)
    U Ciebie wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A skąd pochodzi przepis?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cale ciasto moge upiec w jednej tortownicy i przekroic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak realnie patrząc chyba nie powinno być to problemem.

      Usuń
  4. rozumiem że 4 żółtka do ciasta i 4 do kremu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wygląda muszę skusić się i upiec

    OdpowiedzUsuń
  6. A w jaki sposób mak ??surowy ??mielony ? Bo to też istotne?

    OdpowiedzUsuń
  7. to ciasto nie ma mąki?

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy mak przygotowujemy w jakiś sposób, parzymy, mielimy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekę chyba dopiero na święta. Dziękuję za fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Mak cały czy mielony?

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.