sobota, 21 grudnia 2013

Jak uratować resztę koncentratu pomidorowego olejem rzepakowym. .

       Dziś coś bardziej praktycznego.
 Może nie przepis na kolejną potrawę, ale coś co przyda się każdemu, kto nie raz wyrzucał resztki dobrego 
koncentratu pomidorowego.
Koncentrat jest dość często używany podczas przygotowań świątecznych dań. Ale co zrobić, kiedy zostanie nam jakąś jego część? Niedawno dowiedziałam się, że jest na to bardzo prosty sposób. Do uratowania potrzebny nam będzie tylko olej i sól.
A jako że, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 dlatego można a wręcz wskazane jest używanie go do przyrządzania dań na gorąco, zimno. Tak i w tym przypadku będzie idealny do uratowania czegoś czego jeszcze użyjemy.


- resztka koncentratu.
- olej rzepakowy
- gruba sól kamienna

Jeżeli używamy koncentratu z puszki. Należy pozostałości przełożyć do szklanego słoika.
Kolejną rzeczą jest wyrównanie powierzchni przez delikatne uderzenia dnem słoika np w dłoń. Dzięki temu pozbędziemy się pęcherzyków powietrza. Wycieramy dokładnie ścianki słoika i  powierzchnię koncentratu zalewamy jednocentymetrową warstwą oleju rzepakowego. Teraz olej posypujemy szczyptą grubej soli koniecznie kamiennej. Słoiczek lekko zakręcamy i wstawiamy na jedną z górnych półek w lodówce.
Kiedy ponownie zechcemy skorzystać z produktu należy: zakręcić ;) zamkniętym słoiczkiem, wylać cały olej, wziąć potrzebną ilość koncentratu i znów możemy to co zostało zalać olejem i poruszyć solą.
Tak przechowywany koncentrat pomidorowy wygląda zawsze jak świeżo otwarty i zachowuje swój smak nawet przez 8-10 tygodni.
Więc chyba warto?




2 komentarze:

  1. jak dla mnie to szkoda oleju :) szczególnie gdy korzystamy z dobrego rzepakowego a nie tego z marketu
    Anka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak co komu. Mi chodziło o pomysł ;).

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.