czwartek, 14 listopada 2013

Zupa krem z brokułów.

Pysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa.
Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową". 
Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową!




Składniki:
  • 2 brokuły świeże
  •  czosnek
  • sól
  • pieprz czarny Kamis
  • ser mascarpone
  • płatki migdałów
  • łyżka masła.

Wykonanie:

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Od każdej ucinamy nóżkę. Wlewamy wodę do garnka. Do gotującej się wkładamy nóżki z brokułów solimy ją i gotujemy kilka minut.Woda musi przykrywać warzywa. Dokładamy różyczki i gotujemy do miękkości. Wyławiamy nasze brokuły do miski i wlewamy część wody w której się gotowały. Blendujemy całość. Dodając w razie potrzeby brokułową wodę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać ;). Dodajemy do smaku posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy nasze płatki migdałów i prażymy je na złoty kolor.
Podajemy z kleksami mascarpone i posypaną płatkami migdałów.
Zupa prosta, smaczna i zjawiskowa!
Polecam i życzę smacznego!

3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mój mąż jedząc ją stwierdził, że jest medalowa! Najlepsza opcja jaką jadł.

      Usuń
  2. Jeden ze smaczniejszych kremów :)

    OdpowiedzUsuń

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.