sobota, 31 października 2015

Kiełbasa boczkowa w słoiku

Domowych wędlin c.d.
Czy jest coś lepszego od pysznej domowej wędliny? Chyba nie. Dziś polecam słoikową wersję.

Składniki:
Wykonanie
Większość boczku kroimy w kostkę, pozostałą ilość mielemy przez maszynkę. Dodajemy sól, peklosmaczek, przyprawę sekretną do smaku, żelatynę i całość dokładnie wyrabiamy. Następnie gotowe mięso przekładamy do wyparzonych słoików z szerokim wejściem do 3/4 wysokości. Zakręcamy przykrywkami i wstawiamy do garnka z włożoną na dno ściereczką. zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda nam się zagotuje przykręcamy gaz i wekujemy  ok godzinę. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy słoiczki do wystudzenia.
Przechowujemy w lodówce. 

W internetowym sklepie możemy zamówić sobie gotowy zestaw do wyrobu takich wędlin. Polecam link po kliknięciu na zdjęcie.

http://www.tradismak.pl/pl/p/Zestaw-promocyjny-Sloikowa/383

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.