czwartek, 16 listopada 2017

Rosół rybny z pierogami z karpia.



Jesienią każda forma rozgrzania jest na wagę złota, 
jeżeli dochodzi do tego przepyszny smak nie mam nic przeciwko. Uwielbiam ten przepis z prostego powodu. 
Są to najlepsze pod słońcem pierogi z rybą z aromatycznym i zdrowym rosołem. Najważniejsze w tym daniu jest to, 
że dzieciaki pałaszują go, aż miło, co za tym idzie dzieci najedzone i mama szczęśliwa.

Składniki :
Pierogi:

  • 250 g mąki 
  • łyżeczka soli 
  • 30 ml oleju
  • ok 100 ml mocno gorącej wody
  • płat karpia ok 400 g
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • garść suszonej żurawiny 
  • gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanych  orzechów włoskich 
  • 1/2 czerstwej bułki + mleko do namoczenia 
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Rosół:

  • 1kg ryby (głowy, tuszki, ogony)
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek korzenia selera
  • opalona nad gazem cebula
  • kilka ziaren ziela angielskiego 
  • listek laurowy
  • kawałek białej części pora
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Rosół:
Wkładamy rybę do garnka i zalewamy ją 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dokładnie zbieramy szumowiny i wkładamy pokrojone warzywa i przyprawy. gotujemy na wolnym ogniu ok 30-40 min. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko. 
Pierogi:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min. 
Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek pod koniec dodając posiekany drobno rozmaryn.  Karpia oczyszczamy i mielemy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy odciśniętą bułkę, żurawinę, orzechy, wystudzoną cebulę z czosnkiem i całość dokładnie wyrabiamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. 
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy dość cienko i wykrawamy kółka. Na każde z nich układamy kulkę farszu i zlepiamy pierogi. Ja pokusiłam się o zrobienie pierogów w kształcie ryb. 
Gotowe pierogi wrzucamy do gorącej osolonej wody z odrobiną oliwy i gotujemy ok 2 min od wypłynięcia.

Gotowe układamy na talerze i zalewamy naszym wyśmienitym rosołem. 








































































Wszystkim czytelnikom przypominam o haśle rabatowym : ZDROWA-JESIEŃ. 
10% na produkty Ambition 


#myAmbition









Zdrowa jesień na talerzu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.