środa, 15 listopada 2017

Honeycomb - plaster miodu





Idealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu,
 jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów. 
Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów.

Składniki:

  • 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
  • 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant
  • 110 ml wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Na samym początku należy przygotować metalową/szklaną miskę, wyłożoną papierem do pieczenia. 
Cukier, miód i wodę umieszczamy w garnku z grubszym dnem i postaw na palniku d największa mocą. Mieszamy wszystko do połączenia i momentu zagotowania się. Następnie przerywamy mieszanie i zostawiamy w spokoju, aż zacznie całość się karmelizować i ładnie brązowieć. Kiedy zauważymy to, należy całość zdjąć z palnika i wymieszać, po chwili dodając sodę i proszek do pieczenia. Energicznie i szybko wymieszać, pieniącą się mieszaninę wylać szybko do miski i odstawić do wystudzenia. Najlepiej na ok 2-3 godziny. 
Honeycomb zmieni jeszcze kolor na ciemniejszy w misce. Ten rodzaj deseru nie lubi wilgoci, więc należy go szybko zjeść lub zanurzyć w czekoladzie. 
#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant




Złocista Kuchnia Diamant

1 komentarz:

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.