Ostatnio troszkę więcej u mnie o mięsie.
No ale nie samym słodkim człowiek żyje :).
Dziś przygotowałam pysznie soczyste żeberka w gęstym sosie własnym z dużą ilością cebuli i lekką nutką papryki. Najlepsze z tłuczonymi ziemniakami polanymi mega ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone.
Składniki:
- ok 1kg żeberek wieprzowych
- 3 cebule
- odrobina mąki pszennej
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa
- smalec/olej do smażenia
- ok szkl bulionu
Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu.
Dla mojej rodziny najbardziej smakują jak już pisałam z ziemniakami i ogórkiem. Ale można podawać je p z kluskami śląskimi, makaronem, kaszą.....
Po więcej inspiracji i informacji na temat tak popularnego mięsa
zapraszam na stronę http://www.wieprzopedia.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.