Zimowe babeczki waniliowe z ukrytą niespodzianką.
Odrobinę pracochłonne, jednak wspaniałe.
Składniki na serowe choinki:
- 450 g sera białego półtłustego/tłustego
- 2/3 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z mięty lub wanilii
- 1/3 szkl śmietany 30-36%
- zielony barwnik spożywczy
Wykonanie:
Ser mielimy trzykrotnie i przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni, tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy i studzimy, następnie wstawiamy blaszkę do zamrażarki na ok 2 godziny. Po tym czasie
wycinamy małe choinki np foremkami do ciastek o wys ok 2,5-3 cm i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok 20 min.
wycinamy małe choinki np foremkami do ciastek o wys ok 2,5-3 cm i ponownie wstawiamy do zamrażarki na ok 20 min.
Składniki na babeczki:
- 170 g mąki pszennej
- 100 -120 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 g masła w temp pokojowej
- opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte.
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dekoracje:
- lukier waniliowy
- wiórki kokosowe
- 230 g masła
- 1-2 łyżeczki mleka
- ok 3 szkl cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy
- cukier waniliowy Delecta
- posypki Decorada Delecta
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy mleko i dalej miksujemy. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty należy dodać odrobinę mleka, gdy za rzadki dosypać cukru pudru. Na koniec dodajemy barwnik i miksujemy, gotowy przekładamy do worka cukierniczego z tylką np M1./otwartą gwiazdką
Gotowe babeczki smarujemy białym lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie z kremu maślanego wyciskamy na każdej babeczce choinki, które dekorujemy posypkami Delecta.