Taka przekąska świetnie sprawdzi się na Wielkanocnym stole pośród tradycyjnych specjałów.
Nie tylko są urocze, ale i mega smaczne.
Olej rzepakowy słynie ze swoich cudownych właściwości, dlatego też często gości u mnie w domu nie tylko w święta.
Jest idealnym składnikiem sosów do sałatek, dodatkiem do dań, jak również świetny do smażenia.
Składniki:
- ok 300 g mąki
- 200 ml kefiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sól
- 350 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
- paluszki
- olej rzepakowy do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy dużą szczyptę soli, sodę, wlewamy kefir i zagniatamy ciasto.
mięso mielone łączymy z posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka o średnicy ok 6 cm. Na środku układamy paluszek tak, aby wystawał po obu stronach.
Na środek dajemy kulkę mięsa mielonego i zlepiamy brzegi ciasta. Następnie gotowe "pierogi" z paluszkiem panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i kroimy na pół.