Pyszna pizza w domu? Nic prostszego. Od długiego czasu poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto. I oto jest one. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealna na obiad, można dosłownie szaleć z dodatkami, układać wszystko to na co mamy ochotę i to co lubimy. Dziś pokażę Wam moje 2 wariacje. Jedna dość klasyczna z dodatkiem suszonych pomidorów, druga z dodatkiem śliwki suszonej. Obie wyśmienite!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej 450
- 250 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- półtorej łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia
- 300 g sera żółtego
- pomidory suszone w oleju PONTI
- dobra gatunkowo kiełbasa cienka
- 1 cebula
- sos pomidorowy z ziołami
- boczek wędzony 10 długich plastrów
- kilka szt śliwek suszonych
- 100 g pieczarek
- oliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy ok 50 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i odrobinę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie robimy dołek w mące, wlewamy nasze drożdże, 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, sól i całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy je w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40-60 min (do podwojenia swojej wielkości). Następnie dzielimy ciasto na porcje. Z całości wyjdzie nam 2 olbrzymie pizze, 4 małe, lub więcej mini pizzy na cienkim cieście.
Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.
Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory
PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika.
Kolejna moja propozycja o dość ciekawym smaku.
Ser zamknięty w obrzeżu pizzy, sos pomidorowy na środek, ser żółty, boczek pokrojony w paseczki, cebula, śliwki suszone, oliwki.
Pierwszy raz spotkałam się z oliwkami na ostro. Nie wypiekły za bardzo, ale smak ich jest fenomenalny. Kto lubi oliwki zakocha się w nich.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika do 200 stopni grzanie dół + termoobieg i pieczemy ok 15 min. Pilnując, aby się nam za bardzo nie przypiekła.
Możemy podawać z ulubionymi sosami.