Strony

sobota, 27 grudnia 2014

Sałatka pieczarkowa z serem.



































Świąteczne zakupy, masa produktów w koszu, 
te co nie zapisane oczywiście pominięte ;). 
Tak też się stało z nieszczęsnym majonezem. 
Kiedy przyszło do robienia naszej ulubionej sałatki pieczarkowej, okazało się iż w słoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości.
Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. 
Pyszna! Kremowy delikatny ser topiony emmentaler firmy Lactima doskonale się sprawdził.
Dodał nowego wyrazu i smaku. Gorąco Wam polecam spróbować zrobić taką wersję. 

Składniki:
 Wykonanie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy. Wrzątek solimy i wrzucamy nasze przygotowane grzyby. Gotujemy ok 5 min. Wylewamy na sito i czekamy, aż ostygną. Następnie kroimy je w dogodne dla nas kawałki. Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy i łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem. Dodajemy łyżkę majonezu i ser topiony wedle naszego smaku. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby sałatka nam się dobrze schłodziła.
 


środa, 17 grudnia 2014

Pyzy z gotowanych ziemniaków




































Szybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych 
ziemniaków z dnia poprzedniego.
Nie potrzebujemy żadnych miar i wag. Przepis mojej babci i chyba nie tylko. Jest to coś, co każdy robi w identyczny sposób.

Składniki:
  • ugotowane w osolonej wodzie wystudzone ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • okrasa
Wykonanie:
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.
Robimy z niego rulon i odcinamy równe kawałki, które formujemy w kule. Gotowe wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka min od wypłynięcia. Gorące polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego.


poniedziałek, 15 grudnia 2014

Lody paprykowe Merci Chef.

kawior molekularny



 Zostałam zaproszona do wzięcia udziału 
w konkursie Merci Chef. 
Pomysł na to danie dojrzewał pewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. 
Wykwintnie i zmysłowo. 
Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba.

Składniki na 3 porcje:
  • 200 g mrożonej pieczonej papryki
  • 50 g sera koziego twarogowego z czosnkiem i ziołami Merci Chef
  • 6 plasterków sera żółtego (cienko pokrojonego)
  • 6 szt śliwek kalifornijskich
  • 2-3 g agaru
  • mocno schłodzona 1 szkl oleju rzepakowego
  • sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Opieczone palnikiem/ na gazie papryki wkładamy do foliowego woreczka i czekamy kilka min, aż sparują. Następnie pocierając woreczkiem zdejmujemy przypaloną skórkę. Z obranych papryk wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w mniejsze kawałki, które układamy na tacy i wsuwamy do zamrażarki.

Ser 2 plastry (jeden zachodzi na drugi) układamy na patelni teflonowej i smażymy go kilka min uważając, aby go nie przypalić. Kiedy jest delikatnie podpieczony wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aby nam przestygł. Chodzi o to, by podnosząc go nie rwał nam się i nie ciągnął tylko dał jeszcze ładnie się uformować na odwróconej miseczce.
Tak przygotowane foremki na nasze lody zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śliwki zalewamy ok szkl wrzącej wody i czekamy, aż ostygną. Następnie odlewamy jej część i całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Następie nasz mus przecieramy przez sito i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Dodajemy agar,  w zależności od ilości uzyskanego materiału do 130 ml - 3 g agaru.
Mieszamy dokładnie i wstawiamy do mikrofali na minutę. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy do momentu delikatnego zagotowania się sosu, którego konsystencja powinna przypominać kisiel.
Gorący mus śliwkowy nabieramy do dużej strzykawki i małymi kropelkami wpuszczamy go do bardzo mocno schłodzonego oleju. Tak przygotowany śliwkowy kawior odcedzamy na sitku i delikatnie przepłukujemy pod wodą.

Kiedy papryka jest całkowicie zmrożona przekładamy ją do blendera. Miksujemy dokładnie z serem do momentu uzyskania kremowej konsystencji lodów.
Teraz działamy bardzo szybko ;). W przygotowane serowe miseczki układamy gotowe
lody paprykowe i posypujemy częścią śliwkowego kawioru. Dekorujemy wedle naszego uznania i gustu.
Mi nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego i prosić o trzymanie mocno kciuków.


środa, 10 grudnia 2014

Świąteczne drożdżowe ciasteczka.


































Święta zawsze kojarzą się man ze słodkimi domowymi wypiekami. Ciasteczkami wykrawanymi z babcią,mamą, później z dziećmi...może kiedyś z wnukami ;) Ciasteczka te są naprawdę pyszne. Idealnie kruche i słodkie. Dzieciaki mają frajdę, kiedy mogą pomóc przy ich przygotowaniu i pałaszują je ze smakiem. 
Ja gorąco je polecam. Dla mnie to idealna alternatywa, dla pierniczków i innych korzennych łakoci, których po prostu nie toleruję ;).

 Składniki:.
  • 750 g mąki pszennej 
  • 3 żółtka 
  • 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% 
  • 200 g masła 
  • kostka smalcu 
  • 50 g drożdży 
  • cukier waniliowy/mielona wanilia 
  • cukier 
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne posiekane masło i smalec, dokładnie rozkruszone drożdże, śmietanę, żółtka i opakowanie cukru waniliowego. Całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest wyrobione odrywamy kawałek i na podsypanym mąką blacie wałkujemy je na grubość ok 2-5 mm. Następnie wykrajmy ulubione kształty foremkami do ciastek. Następnie smarujemy wierzch każdego ciasteczka pozostałym białkiem i posypujemy drobnym cukrem (mój patent to: smaruję wierzch ciastek białkiem i kładę tą stroną w cukier, delikatnie przyciskam. Dzięki temu cukier jest na całym ciastku.) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 - 170 stopni i pieczemy 15-20 min.

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Makowiec japoński

Ciacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;).
 Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.
Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.

Składniki:
  • 3 łyżki miodu
  • 700 g gotowej masy makowej
  • 3 szt jabłek
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 50 g bakalii (płatki migdałowe, rodzynki)
  • 1 łyżka cukru pudu
Wykonanie:
Obrane jabłka ścieramy na grubych oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem  posypujemy cukrem pudrem.

niedziela, 7 grudnia 2014

Tort brzoskwiniowy z mango.





































Imieniny najwspanialszej istoty na tej planecie. 
W ramach prezentu postanowiłam obdarować mamę tortem. 
Więc tegorocznym tortem Barbórkowym był mix egzotyczny. Bardzo smaczny lekki i niespotykany w smaku. Gorąco zachęcam do zabawy napojami sunquick. 
Masa z jego dodatkiem wyszła boska.




Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mai ziemniaczanej
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • sok z cytryny do smaku
  • 800ml śmietany kremówki 30%
  •  500 g sera mascarpone
  • napój sunquick o smaku mango
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czereśnie w syropie do dekoracji
  • wiórki kokosowe ( do obsypania boków)
  • 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • cukier waniliowy 

Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale ubijając masę. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość.
Przelewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka.
Kiedy wystygnie kroimy na 3 części.
Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej  dokładnie rozpuszczamy.
Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy.
Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.
Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.
Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.
Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można więcej, jeżeli ktoś lubi słodko). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wymieszany z kolejną rozpuszczoną łyżeczką żelatyny ser mascarpone.
Wyjmujemy tort z lodówki i dekorujemy go masą wedle naszego gustu i uznania.

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Baklava


































Znałam to ciasto jedynie ze słyszenia. 
Podobno boskie, ale bardzo słodkie ;). Kiedy udało mi się kupić gotowe ciasto filo (zrobienie go samej zostawię sobie na inny czas ;)) od razu wpadł mi pomysł, aby je uczynić. Z pomocą przyszedł mi również sklep firmowy Piątnica, gdzie można dostać wiele artykułów w przystępnych cenach i to bez wychodzenia z domu. Gorąco Was zachęcam do zapoznania się z ofertą. Jak również do przyrządzenia tego ciasto, mnie smak dosłownie zaczarował. Czegoś tak dobrego dawno już nie jadłam. 

Składniki:
  • ok 500 g posiekanej kombinacji orzechów włoskich, pecan, migdałów,   (całkowita dowolność) 
  • opakowanie ciasta filo
  • 1 kostka 200g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
syrop 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 kora cynamonu


Wykonanie:

Gotowe płaty ciasta przycinamy tak aby pasowały nam do blaszki. Ja piekłam baklavę w tortownicy 24x24. Płatów wyszło mi 24 (układałam również polówki porcji) .
Orzechy siekamy (część drobno i część lekko), łączymy je z cukrem, cynamonem i opcjonalnie z goździkami.
Blaszkę smarujemy przy użyciu pędzelka roztopionym masłem i układamy pierwszy płat ciasta filo, smarujemy go masłem. Na to kładziemy kolejny płat ciasta filo i znowu smarujemy masłem. Na spodzie powinno znieść się w sumie 8 warstw ciasta filo, każda posmarowana masłem. Następnie kładziemy połowę przygotowanych orzechów, wyrównujemy. Na orzechy kładziemy kolejno 8 płatów ciasta, każdy dokładnie smarujemy masłem. Wykładamy resztę masy orzechowej i wyrównujemy. Orzechy przykrywamy 8 płatami ciasta filo, pamiętając o smarowaniu każdego z osobna masłem, łącznie z warstwą wierzchnią.
Kiedy ułożymy całość, nacinamy wierzchnie warstwy ciasta w dogodne dla nas kształty, mogą to być romby, kwadraty, trójkąty.
Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok 30-35 min do lekkiego zezłocenia.
Podczas gdy zaczyna się piec nasze ciasto przygotowujemy syrop. Łączymy wodę, cukier, sok sok z cytryny, miód i laskę cynamonu w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy tak ok 7-10 min, aż lekko zgęstnieje. Wyjmujemy korę cynamonu i odstawiamy do wystudzenia.
Syropem polewamy tylko co wyjętą baklavę z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia (minimum 4 godziny).
Dekorujemy posiekanymi lub w całości orzechami.




piątek, 28 listopada 2014

Sałatka śledziowa z curry.

Święta zbliżają się nieubłaganie, człowiek w wolnej chwili zaczyna kombinować i zastanawiać się nad menu. Co zrobić innego, równie smacznego, ale w klimacie świątecznym. W niemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem nie przepada, ale śledź ;). Pochłaniany jest pod każdą postacią i w każdej ilości. Będąc na diecie wymyśliłam sobie sałatkę, która przetrwała ze mną do dziś i cieszy się sporym powodzeniem. Połączenie śledzia i curry wydawało mi się wręcz dziwaczne, ale nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała. Poza tym ileż można jeść śledzie w sosie z musztardą i samym jogurcie?

Składniki:
Ja zawsze sałatki robię na oko, mniej więcej proporcje sobie ustalam i robię do smaku ;)
  • płaty śledziowe solone
  • cebula
  • ogórek korniszon/grzybki marynowane
  •  pieprz biały
  • curry
  • 1 łyżka majonezu na 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany
Wykonanie:
Płaty śledziowe moczymy do momentu uzyskania idealnego dla nas stopnia zasolenia. Kroimy w dogodne dla nas kawałki ( u mnie w paseczki), cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem  i doprawiamy do smaku odrobiną białego pieprzu i sporą ilością curry. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą łączymy i wstawiamy do lodówki, aby całość ładnie nam się przegryzła. Szybka i naprawdę smaczna sałatka.

środa, 26 listopada 2014

Wyniki konkursu z Polsat Food Network

Powiem szczerze, że ciężko było mi podjąć decyzję. 
Po ścisłych obradach (jury w składzie: moja córcia, syn, mąż i ja), każdy miał swoje głosy w skali od 5 do 1, które powędrowały na biorące udział w konkursie zgłoszenia. Dzięki temu najbardziej sprawiedliwie udało nam się wybrnąć z sytuacji i wybrać finałową trójkę.
Dziękuję Wam wszystkim serdecznie za fajną i miła zabawę. Gdybym mogła nagrodziłabym wszystkich, bo przepisy były urzekające, ale nagrody mam tylko 3.

Jednak, aby nie przedłużać :
Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zdobywa:
Aleksandra Binięda
Moją propozycją są tarteletki z curd z papai i mandarynek, z bezą włoską i czekoladową wróżbą. Czekoladowe wróżby:
1 gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Przekładamy do rękawa cukierniczego bądź woreczka. Wyciskamy na papier do pieczenia kształty, które będą zdobić nasze ciasteczka - u mnie serca, drzewka, motyle itp. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ciasto na tartę:
200g mąki, 100g masła, 20g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko
Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Zagniatamy z masłem i jajkiem. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez co najmniej pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy masłem foremki to tarteletek. Ciasto wałkujemy na grubość około 5mm. Foremki wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy około 10-15 minut, do złotego koloru.

 Curd z papai i mandarynek
1 papaja, 2 mandarynki, 15g mąki kukurydzianej, 70g masła, 2 żółtka, 2 jajka, 150g cukru
Papaję obieramy, usuwamy pestki i blendujemy. Wyciskamy sok z mandarynek. Do garnka wkładamy papaję, mandarynki, masło, połowę cukru. Gotujemy kilka minut.
W misce mieszamy do białości żółtka z cukrem. Dodajmy mąkę kukurydzianą i jajka, dokładnie mieszamy.
Do jajek, ciągle mieszając, dodajemy połowę gotującej się masy, aby ją zahartować. Przelewamy całość do garnka, ciągłe mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 3-5 minut, mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

 Gdy tarteletki wystygną, każdą wypełniamy łyżką curdu. Odstawiamy.
 Beza:
4 białka, 60ml wody, 200g cukru
Białka lekko ubijamy. Wodę gotujemy z cukrem, do osiągnięcia 120 stopni. Do ubijających się białek, małym strumieniem, po ściance miski wlewamy zagotowany cukier. Ubijamy, aż beza będzie lekko ciepła. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką - gwiazdą.

 Na każde ciastko wyciskamy z rękawa bezę w ulubiony kształt. Ponieważ białka są zaparzone gorącym cukrem, nie musimy już ich piec. Aby uzyskać zbrązowione wzory, można opalić delikatnie palnikiem.

Każdą tarteletkę przyozdabiamy czekoladową wróżbą.


Zaszczytne 2 miejsce zajmuje:
Anna Bratek

A'LA SERNICZKI KOKOSOWE

mini babeczki bez sera, które smakują jak sernik
400 ml śmietany 18%, 2 jajka, 1 budyń śmietankowy, 1⁄2 szkl. wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru

 Metalowe foremki smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 35 min. W 180 stopniach. Z foremek wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu.
I 3 niemniej smaczne miejsce zajmuje:
Maja Kostrzewa

Chciałabym zgłosić do konkursu przepis na pyszne, cynamonowe bułeczki, których z pewnością nie powstydziłaby się Ewa Wachowicz, czy Nigela Lawson. Jest to prosty sposób na efektowny deser, mam nadzieję, że przepis się spodoba. 

Kanelbullar- szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki: 

 3 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka mleka, 50 gram drożdży, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżki masła

W rondelku podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Następnie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy w duży prostokąt, który posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zawijamy w roladę i kroimy ślimaczki, które rozkładamy na blaszce i zostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. P tym czasie wstawiamy je do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

Wszystkim gorąco jeszcze raz dziękuję za chęć zabawy.
3 niemniej smaczne miejsce zdobywa:
Maja Kostrzewa
Chciałabym zgłosić do konkursu przepis na pyszne, cynamonowe bułeczki, których z pewnością nie powstydziłaby się Ewa Wachowicz, czy Nigela Lawson. Jest to prosty sposób na efektowny deser, mam nadzieję, że przepis się spodoba
Kanelbullar- szwedzkie bułeczki cynamonowe
Składniki: 3 szklanki mąki, 2 jajkam szklanka mleka, 50 gram drożdży, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżki masła
W rondelku podgrzewamy lekko mleko, wrzucamy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier. Mieszamy aż do rozpuszczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier, roztopione masło i rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Następnie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy w duży prostokąt, który posypujemy cukrem waniliowym wymieszanym z cynamonem. Ciasto zawijamy w roladę i kroimy ślimaczki, które rozkładamy na blaszce i zostawiamy na ok. pół godziny do wyrośnięcia. P tym czasie wstawiamy je do pieca rozgrzanego do 180 stopni, na ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

 

wtorek, 25 listopada 2014

Anielski tort.


Połączenie najlepszych smaków. czekolady, bitej śmietany i wiśni. Niebiański wygląd ;)

Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szk kakao
  • 1/2 szkl cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • 1000 ml śmietany kremówki
  • Wiśnie kandyzowane (wiśnie z nalewki)
  • 400 g białej czekolady
  • 1 szkl zimnej wody przegotowanej
  • sok z cytryny do smaku
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka spirytusu (można pominąć)
 Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka, zmniejszając obroty miksera do minimum dodajemy przesianą mąkę z kakao i delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy ok 40 min w temp 160 stopni do tzw suchego patyczka.
Wyjmujemy biszkopt i studzimy. Kiedy jest chłodny odkrawamy brzegi i wyjmujemy biszkopt, który jak wystygnie całkowicie kroimy na 3 części.
Do wody wsypujemy cukier, doprawiamy sokiem z cytryny do smaku i wlewamy alkohol. Białą czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, w drugiej misce mieszamy mascarpone z płynną czekoladą, następnie dodajemy partiami ubitą śmietanę delikatnie mieszając, aż masa będzie jednolita i gładka. Na paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy pozostałą masą. Ja wykorzystałam tylkę D2 i powstały piękne róże. Dodatkowo wcześniej z roztopionej czekolady  zrobiłam delikatne motyle, które przepięknie komponują się na torcie. 





niedziela, 23 listopada 2014

Granita mango z kandyzowanymi malinami.
























Zima za oknem, śnieg pięknie otula drzewa... siedząc w domu i spoglądając przez okno- widok piękny ;). 
Inaczej to się ma do wyjść na zewnątrz. Zimno, buty w sekundzie przemakają, zamiast głowy w górę, kulmy nosy w szaliki.
Brak słońca i szybko kończący się dzień nie wpływa zbawiennie na moje samopoczucie. Jednakże można sobie umilić chwile słodkim, kolorowym akcentem, który rozbudzi nasze zmysły i zmotywuje do działania.
Dziś zaproponuję pyszną granitę, która powstała na bazie pysznego napoju  SUNQUICK z mango.
 Smak jest tak boski, że wręcz nie do opisania. Czegoś tak dobrego już dawno nie piłam. Poczułam się jakbym przeniosła się w czasie i delektowała się smakami zagranicy, jakie serwowali co jakiś czas moi rodzice jak byłam dzieckiem. 
Smak owoców jest tak intensywny i cudowny. Zachęcam Was do spróbowania. Na pewno na długo smak zostanie w Waszej pamięci. 

Składniki na 2 mniejsze porcje:
    • 300 ml gotowego rozrobionego napoju SUNQUICK mango
    • maliny (świeże/mrożone/kandyzowane)
    Wykonanie:
    Wykonanie tego deseru jest naprawdę banalnie proste. Rozrobiony napuj SUNQUICK  wlewamy do płaskiego naczynia, tak aby jego warstwa nie była wyższa niż 2 cm i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok 40 min drapiemy wierzchnią warstwę widelcem. Po kolejnych 40 min czynność powtarzamy i tak do momentu uzyskania konsystencji zdrapanego szronu z szyby. Kiedy granita jest gotowa podajemy ją natychmiast udekorowaną np malinami. W moim wydaniu były to maliny kandyzowane, które wyszły mi przez całkowity przypadek przy produkcji syropu malinowego.
    Przepis na granitę kawowo-czekoladową znajdziecie TU. Też jest godna polecenia.


    sobota, 22 listopada 2014

    Pasta kanapkowa z suszonych pomidorów i szynki.



































    Śniadania dla 4 osobowej rodziny to nie lada wyzwanie.
     Każdego dnia trzeba wymyślać co raz to coś nowego. 
    A kiedy dopada nas zwątpienie i brak pomysłów, dobrze jest poszaleć w kuchni i połączyć kilka rzeczy w jedną pyszną całość. Ta pasta jest naprawdę smaczna, a to dzięki pysznym i bardzo aromatycznym suszonym pomidorom w oleju PONTI. 

    Składniki:
    •  100 g szynki konserwowej
    • 60 g (lub więcej) pomidorów suszonych w oleju PONTI
    • opcjonalnie ząbek czosnku
    • bazylia do smaku

    Wykonanie:
    Odsączone pomidory z oleju, szynkę, opcjonalnie czosnek miksujemy blenderem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Podajemy z ulubionym pieczywem, posypując świeżą, bądź suszoną bazylią do smaku.

    Polecam Wam dystrybutora produktów śródziemnomorskich i słodyczy. Tu można znaleźć masę produktów w znakomitej jakości. Osobiście się nie zawiodłam.

    http://indexfood.pl/
























    Pączki.


































    Koniec listopada, niebawem na kalendarzach pojawi się grudzień. On zawsze kojarzy mi się z pączkami. 
    Moja mama zawsze je robi na swoje imieniny w Barbórkę. 
    Zawsze z wisienką kandyzowaną swojej roboty, obsypane cukrem pudrem.... 
    Jednak co dobry pączek, to dobry pączek.  Sklepowe umywają się co jakości i smaku. Te są delikatne, nawet kolejnego dnia nie zabijemy rzucając nim w kogoś. Przepis jest z jednym z 2 z jakich korzystam. 
    Te babcine mam zamiar zrobić za jakiś czas, więc dziś pokarzę Wam troszkę inny przepis, ale warty spróbowania. 

    Składniki:
    • 600 g mąki pszennej
    • 3  jajka
    • 100 g roztopionego masła
    • 70 g cukru
    • 2 łyżki spirytusu
    • ok 250 ml ciepłego mleka
    • 20 g świeżych drożdży
    • olej, do smażenia
    • marmolada do nadziewania

    Najpierw robimy rozczyn z drożdży. Drożdże łączymy z odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i mąki.  Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przesiewamy mąkę do miski. Robimy w niej zagłębienie i wlewamy zaczyn drożdżowy, który przysypujemy delikatnie mąką. Kiedy mąka zacznie nam pękać dodajemy pozostałe składniki, czyli jajka utarte z cukrem, spirytus i ciepłe 250 ml mleka.  Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać ładnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto to będzie lekko klejące, dlatego też nie dosypujemy mąki. Gotowe przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto na pączki ładnie nam wyrośnie przystępujemy do formowania pączków. Można robić to tradycyjnie, lub rozwałkować ciasto na blacie (na grubość ok 2 cm) posypanym mąką wycinać kółka szklanką. 
    Ja wolę tradycyjną formę "kulania" pączków, zamykając w środku kawałki marmolady. Może nie są wówczas tak idealnie równe, ale jakoś ta opcja bardziej do mnie przemawia.
    Uformowane pączki odkładamy na blat oprószony mąką do kolejnego wyrośnięcia. Kiedy zaczną podwajać swoją objętość i są bardzo dobrze napuszone smażymy je na rozgrzanym oleju. Gotowe wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 
    Jeżeli nie nadziewaliście pączków robimy to teraz, używając szprycy, lub worka cukierniczego zaopatrzonego w specjalną tylkę.
    Nie pozostaje mi  nic innego, jak tylko życzyć smacznego.

    czwartek, 20 listopada 2014

    Pizza

    Pyszna pizza w domu? Nic prostszego. Od długiego czasu poszukiwałam dobrego przepisu na ciasto. I oto jest one. Chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Idealna na obiad, można dosłownie szaleć z dodatkami, układać wszystko to na co mamy ochotę i to co lubimy. Dziś pokażę Wam moje 2 wariacje. Jedna dość klasyczna z dodatkiem suszonych pomidorów, druga z dodatkiem śliwki suszonej. Obie wyśmienite!

    Składniki:
    • 500 g mąki pszennej 450
    • 250 ml ciepłej wody
    • 30 g świeżych drożdży 
    • półtorej łyżeczki soli
    • pół łyżeczki cukru
    • 3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia
    • 300 g sera żółtego
    • pomidory suszone w oleju PONTI
    • dobra gatunkowo kiełbasa cienka
    • 1 cebula
    • sos pomidorowy z ziołami
    • boczek wędzony 10 długich plastrów
    • kilka szt śliwek suszonych
    • 100 g pieczarek
    • oliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie)
    Wykonanie:
    Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże i dolewamy ok 50 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i odrobinę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie robimy dołek w mące, wlewamy nasze drożdże, 200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody, sól i całość dokładnie zagniatamy. Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy je w kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ok 40-60 min (do podwojenia swojej wielkości). Następnie dzielimy ciasto na porcje. Z całości wyjdzie nam 2 olbrzymie pizze, 4 małe, lub więcej mini pizzy na cienkim cieście.
    Każdą porcję ciasta dokładnie rozciągamy, wałkujemy na okrągło. Na obrzeża układamy starty ser i zwijamy dokładnie zlepiając ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki.
    Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika.


    Kolejna moja propozycja o dość ciekawym smaku.
    Ser zamknięty w obrzeżu pizzy, sos pomidorowy na środek, ser żółty, boczek pokrojony w paseczki, cebula, śliwki suszone, oliwki.
    Pierwszy raz spotkałam się z oliwkami na ostro. Nie wypiekły za bardzo, ale smak ich jest fenomenalny. Kto lubi oliwki zakocha się w nich. 

    Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika do 200 stopni grzanie dół + termoobieg i pieczemy ok 15 min. Pilnując, aby się nam za bardzo nie przypiekła.
    Możemy podawać z ulubionymi sosami.




    Pomysł na śniadanie.



































    Śniadania zawsze bywają nie lada wyzwaniem. Pomysły się kończą dużo szybciej niż się spodziewamy ;). 
    Jak ogólnie wiadomo śniadanie to podstawa. 
    Ważne aby było treściwe, dało nam niezłego kopa na cały ciężki dzień i było zdrowe.
    U nas często rano na stole gości pieczywo Wasa, jest wręcz stworzone do past kanapkowych. Idealnie pasuje do wędliny, jest zdrowsze od białego pieczywa i można je przyjemnie chrupać w ciągu dnia bez obaw o zbędne kalorie. Z całej gamy produktów bez obaw każdy wybierze coś najlepszego dla siebie. Osobiście polecam. 

    Przepis na pastę ze zdjęcia znajdziecie (TU)


    środa, 19 listopada 2014

    Kąski z kurczaka w cieście piwnym.

    Skrzydełka w cieście piwnym. Coś na styl KFC,
     tylko o niebo lepsze. Szybkie do przygotowania.
    Polecam.

    Składniki:
    • ok kg skrzydełek z kurczaka
    • ok łyżeczki czarnego pieprzu Kamis
    • ok łyżeczki ostrej papryki Kamis
    • ok łyżeczki suszonej bazylii Kamis
    • łyżka soli
    • łyżeczka czosnku granulowanego
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis
    • szkl mąki pszennej
    • olej do głębokiego smażenia 
    Ciasto piwne:
    • 75 g mąki pszennej
    • 75 g mąki kukurydzianej
    • 3/4 szkl zimnego piwa

    Wykonanie:
    Oczyszczone, umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części. Lotkę odrzucamy.
    Mąkę pszenną i kukurydzianą mieszamy razem z piwem. Mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. 
    Przyprawy łączymy z mąką dokładnie mieszając. Kawałki kurczaka dokładnie panierujemy w przyprawionej mące, następnie zanurzamy w cieście i wkładamy partiami do mocno rozgrzanego oleju. Smażymy do uzyskania złotego koloru.
    Odsączone z nadmiaru tłuszczu skrzydełka układamy na ruszcie i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni przez ok 20 min. Podajemy gorące z ulubionymi sosami i np frytkami.

    poniedziałek, 17 listopada 2014

    Kokosanki.

    Kokosanki. Sympatyczne, rewelacyjne ciasteczka,
     które poprawią nastrój, spędzą ochotę na coś słodkiego. 
    My je uwielbiamy bo kochamy kokosa ;).
    Prosty przepis, olśniewający smak.


    Składniki:
    • 100 g masła u mnie Polskie z Mlekovity
    • 3/4 szkl cukru
    • 4 łyżki mleka
    • 400 g wiórek kokosowych
    • 4 białka
    • 4 łyżki budyniu waniliowego
    Wykonanie:
    W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko i kokos. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając budyń i mieszamy delikatnie.
    Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.
    Polecam bo są pyszne.



    Konkurs Katarzynkowo- Andrzejkowy

    Koniec listopada zawsze kojarzy się z imieninami Katarzyny i Andrzeja. Co za tym idzie- z wróżbami andrzejkowymi.
    Z tej okazji chciałabym zaproponować Wam konkurs organizowany z Polsat Food Network.
    Temat będzie słodki.
    Zdjęcia  i przepisy ciasteczek/ łakoci, takich jakich nie powstydziłaby się przygotować Ewa Wachowicz, czy Nigela Lawson ;) wysyłamy na maila (ewrylka@gmail.com), lub zostawiamy bezpośrednio na stronie Malinowych Pocałunków.
    Konkurs nawiązuje do listopadowych premier programów serii "Ewa gotuje" i "Nigella ucztuje, gdzie możemy znaleźć mnóstwo inspiracji..
    Start konkursu 17.11.2014 r koniec 24.11.2014r.
    Fundatorem nagrody jest Polsat Food Network.
    http://www.foodnetwork.pl/

    Nagrody w konkursie są 3.

    I miejsce:
    Torba termoizolacyjna  i minutnik


    II miejsce:
    Lunch box, torba na zakupy


    III miejsce
    Torba na zakupy, minutnik


    Na FP malinowych pocałunków założę album w którym będę publikowała zdjęcia z przepisem.

    1.Konkurs trwa od 17.11.2014 r do 25.11..2014r. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu 2 dni do zakończenia.

    2.Konkurs polega na zaprezentowaniu przepisu, przepisu ze zdjęciem.
    3. Dodatkowym warunkiem, jest „polubienie” oficjalnego profilu Polsat Food Network
    4.Uczestnik Konkursu może zgłosić wyłącznie treści, które są wynikiem jego osobistej twórczości, nie naruszają przepisów prawa, prawem chronionych dóbr osób lub podmiotów trzecich, ani też praw na dobrach niematerialnych oraz do których przysługują mu pełne, niczym nieograniczone autorskie prawa majątkowe 

    5.Jeden Uczestnik Konkursu może przesłać więcej niż jedno zgłoszenie do konkursu. Nie ma limitu. Z zastrzeżeniem, że jeden Uczestnik może wygrać tylko 1 nagrodę

    6. Dane osobowe Uczestników będą przetwarzane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji Konkursu, w tym przypadku Uczestników, którym została przyznana Nagroda, o której mowa, w celu jej dostarczenia.

    7.Podanie danych osobowych przez Uczestnika jest dobrowolne, jednak niezbędne w celu  odbioru Nagród.

    sobota, 15 listopada 2014

    Polskie warzywa w orientalnej odsłonie.



































    Pokusiłam się o połączenie polskich warzyw i orientu. Przepis przygotowany na potrzeby konkursu z firmą Iglotex. 
    Do wyboru miałam różne rodzaje warzyw na patelnię, po polsku były najbliższe mojemu sercu ;). 
    Wyborne warzywa, smażone w pysznej chrupkiej tempurze z piwem. Podawane z sosem sojowym, słodkim chili czy teriyaki popieszczą Wasze kubki smakowe tak, jak moje i mojej rodziny. 
    Polecam i gorąco zachęcam do głosowania na mój przepis, a zostawiając komentarz uzasadniający swój wybór po przepisem walczycie również o nagrody.
    Głosowanie zaczyna się 19 listopada na stronie www.facebook.com/Iglotex.

    http://welcometabs.com/vote/4766
    Jeżeli możecie i podoba Wam się moje danie, swoje głosy i komentarze zostawiamy (tu) 
    Zachęcam do wspólnej zabawy i proszę o głosowe wsparcie ;)



    Składniki:
    • opakowanie warzyw na patelnię IGLOTEX po polsku 
    • 75 g mąki kukurydzianej
    • 75 g mąki pszennej
    • ¾ szklanki  zimnego piwa
    • sos sojowy
    • sos teriyaki
    • sos słodkie chili 
    • olej do smażenia
     Wykonanie:
    Warzywa rozmrażamy. Mąki łączymy  ze sobą i wlewamy zimne piwo, mieszamy dokładnie i wstawiamy na chwilę do lodówki.
    Rozmrożone warzywa osuszamy delikatnie na ręczniku papierowym,
    Rozgrzewamy dobrze olej na głębszej patelni. Osuszone warzywa zanurzamy we wcześniej przygotowanym cieście i ostrożnie wkładaj porcjami do gorącego oleju, Smażymy ok 3-4 minuty do czasu, aż będą chrupiące i złociste. Wyjmujemy odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy gorące z ulubionymi sosami.
    Szybko, smacznie i z wielką klasą.
    Polecam.

    środa, 12 listopada 2014

    Kolorowy sernik na zimno

    malinowe pocałunki



































    Jest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde święto, czy rodzinną uroczystość. Sama dość często wracam do tego przepisu, modyfikując jedynie smak i ilość galaretek. Ciasto dosłownie 2 składnikowe, szybkie i proste do wykonania. Polecam na te pochmurne i szare dni.

    Składniki:
    • 4 opakowania serków homogenizowanych waniliowych  (małe opakowania po ok 140 g każde)
    • 3 galaretki o tym samym smaku (u mnie smak arbuzowy)
    • 3-4 galaretki o różnych smakach ( u mnie: niebieska, cytrynowa, truskawkowa, porzeczkowa)
    Wykonanie:
    Na samym początku przygotowujemy "różnosmakowe" galaretki. Każdą z nich oddzielnie rozrabiamy w 300 ml wrzącej wody i wylewamy w talerze do zupy. Odstawiamy do stężenia. Kiedy są gotowe kroimy je w kostkę.
    3 takie same galaretki rozpuszczamy razem w półtorej szkl wrzącej wody. Lekko przestudzone łączymy z zimnymi serkami  dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy pokrojone galaretki. Całość wylewamy d tortownicy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Polecam gorąco.

    wtorek, 11 listopada 2014

    Najprostsze wafle pod słońcem.

    malinowe pocałunki

































    Wafle najprostsze z możliwych. Szybkie i zawsze smaczne.

    Składniki:
    • opakowanie wafli np. kwadratowych (4 arkusze wafli w opakowaniu)
    •  1 puszka masy kajmakowej
    Wykonanie:
    Układamy pierwszy wafel, smarujemy go cienką warstwą kajmaku. Na to układamy kolejny wafel, smarujemy go, przykrywamy, smarujemy i przykrywamy ostatnim waflem.
    Całość owijamy folią spożywczą, odkładamy, obciążamy grubą dużą książką i zostawiamy najlepiej na całą noc.
    Odwijamy i pałaszujemy ze smakiem ;). Prawda, że szybkie?