Imieniny najwspanialszej istoty na tej planecie.
W ramach prezentu postanowiłam obdarować mamę tortem.
Więc tegorocznym tortem Barbórkowym był mix egzotyczny. Bardzo smaczny lekki i niespotykany w smaku. Gorąco zachęcam do zabawy napojami sunquick.
Masa z jego dodatkiem wyszła boska.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mai ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- sok z cytryny do smaku
- 800ml śmietany kremówki 30%
- 500 g sera mascarpone
- napój sunquick o smaku mango
- 2 łyżki cukru pudru
- czereśnie w syropie do dekoracji
- wiórki kokosowe ( do obsypania boków)
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- cukier waniliowy
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, kiedy piana stanie się gęsta i błyszcząca dodajemy żółtka stale ubijając masę. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy całość.
Przelewamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i wstawiamy do nagrzanego do 160-170 stopni piekarnika i pieczemy ok 40 min, lub do tzw suchego patyczka.
Kiedy wystygnie kroimy na 3 części.
Galaretki brzoskwiniowe zalewamy szkl zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na 10 min. Następnie podgrzewając je w kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy.
Zlewamy syrop brzoskwiniowy. Brzoskwinie miksujemy blenderem, dodajemy rozpuszczone galaretki i dokładnie mieszamy.
Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.
Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny zalewamy łyżą zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na kilka min. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno, żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i dokładnie mieszamy z 250 g sera mascarpone i kilkoma łyżkami ok 4-6 napoju sunquick. Wymieszany ser dodajemy do bitej śmietany na najniższych obrotach miksera.
Wyjmujemy z lodówki paterę z ciastem i nasączamy leżący na musie brzoskwiniowym biszkopt. i wykładamy krem o smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.
Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można więcej, jeżeli ktoś lubi słodko). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wymieszany z kolejną rozpuszczoną łyżeczką żelatyny ser mascarpone.
Wyjmujemy tort z lodówki i dekorujemy go masą wedle naszego gustu i uznania.
Ale pysznie, postarałaś się!!
OdpowiedzUsuńTort wygląda rewelacyjnie . Zakochałam się w nim :) .Będę robić go na 8 marca . Na pewno dekoracja bedzie śmietana i mascarpone , a resztę się zobaczyć . Natchnęłaś mnie .
OdpowiedzUsuń