Szybki obiad z wykorzystaniem ugotowanych
ziemniaków z dnia poprzedniego.
Nie potrzebujemy żadnych miar i wag. Przepis mojej babci i chyba nie tylko. Jest to coś, co każdy robi w identyczny sposób.
Składniki:
- ugotowane w osolonej wodzie wystudzone ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- okrasa
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy jedną z nich i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wyrabiamy bardzo elastyczne ciasto.
Robimy z niego rulon i odcinamy równe kawałki, które formujemy w kule. Gotowe wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy kilka min od wypłynięcia. Gorące polewamy tłuszczem ze skwarkami. Smacznego.
wyglądają przepysznie zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Były delikatne i pyszne ;).
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam jeszcze coś się znajdzie ;).
UsuńTo są kluski śląskie, nie pyzy
UsuńDla jasności pyza jest okrągła, kluska śląska jest płaska i z dziurką. Pozdrawiam.
UsuńDla jasności do klusek śląskich używa się mąki ziemniaczanej nie pszennej dodatkowo dodaje jajko i troszke masełka
UsuńDla mnie bez jasności są to pyzy. Jak zwał tak zwał, ale śląskie są z dziurką i to je właśnie odznacza. To tak jakby nazwać mrowisko faworkami, bigos kapuśniakiem, klops kotletem...
UsuńBardzo apetyczne. Ale to są kluski śląskie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
;). Kluski śląskie są z dziurką. A to są kulki, więc pyzy. Jak zwał, tak zwał. Grunt, że pyszne ;).
UsuńMoja babcia zawsze takie robiła, ale do środka dawała mięso mielone. Spróbuj :)
OdpowiedzUsuńtakie pyzy. nadziewam szpinakiem. , szpinak na goraca patelnie z czosnkiem. poddus. odcisnij. posiekaj na desce dodaj sera zoltego albo feta mozes z pieczarkmi to wszystko wymieszaj i nadziewaj pierogi. pyszne irena
OdpowiedzUsuńpyzy są z surowych i gotowanych ziemniaków. to przepis jak na kluski śląskie lub kopytka w innym kształcie, ale smaczne :)
OdpowiedzUsuń