Kokosanki. Sympatyczne, rewelacyjne ciasteczka,
które poprawią nastrój, spędzą ochotę na coś słodkiego.
My je uwielbiamy bo kochamy kokosa ;).
Prosty przepis, olśniewający smak.
Składniki:
- 100 g masła u mnie Polskie z Mlekovity
- 3/4 szkl cukru
- 4 łyżki mleka
- 400 g wiórek kokosowych
- 4 białka
- 4 łyżki budyniu waniliowego
W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko i kokos. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając budyń i mieszamy delikatnie.
Białka łączymy z zimnymi wiórkami kokosowymi. Formując łyżką ciasteczka kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni i pieczemy ok 15 min, do uzyskania złotego koloru.
Polecam bo są pyszne.
Oj, pobudzasz moje kubki smakowe!
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co ma kokos w smaku i nazwie ;).
UsuńKokosanki lubi cała moja rodzinka. Znikają błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńOj u mnie też każdy lubi ;).
UsuńProsty przepis a takie pyszności, kokosanki moje smaki z dzieciństwa !!!!
OdpowiedzUsuńTakie małe, a jak cieszy ;).
UsuńIle kokosanek wychodzi z takiej proporcji jak w przepisie??
OdpowiedzUsuńSporo. Wszystko zależy jakiej wielkości będziemy je robić. Ciężko mi jest powiedzieć, bo nie liczyłam.
Usuńa ja zapytam ten budyn to juz ugotowany i normalnie oslodzony czy jak bo mam chec zrobic
OdpowiedzUsuńBudyń dajemy sypki, bez gotowania go wcześniej. Zastępuje mąkę ;)
UsuńJutro zrobię :) Przepis łatwy i szybki :) Dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści o efekcie końcowym 😊
Usuń