- ok 300 g surowych buraków
- 1 duża cebula
- 1 szkl kaszy jaglanej
- 1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy, możemy opcjonalnie podsmażyć ja na oleju. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie i formujemy zgrabne kotleciki. Następnie delikatnie panierujemy je w ziarnie sezamu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy ok 40 min.
Składniki na ptysie.
- 125 g masła
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl wody
- 4 jajka
Wodę zagotowujemy z masłem, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę odchodzącą od dna, wyłączamy gaz i zostawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne ucieramy je dodając kolejno całe jajka. Na koniec wykładamy okrągłe porcje ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w ok 200 stopniach ok 30 min. Po wystudzeniu przekrawamy na pół. Kiedy wszystko mamy gotowe składamy nasze burgery używając naszych ulubionych dodatków w formie warzyw i sosów.