Dziś odebrałam laptop z naprawy i dopiero mogę wziąć się za nadrabianie zaległości uff.
Dzięki uprzejmości firmy Sokołów mogłam uczestniczyć w sympatycznych warsztatach dotyczących Świąt Wielkiej Nocy. Odbyły się one w przepięknym miejscu w Woli Suchożebrskiej, pod czujnym okiem szefa kuchni Dominika Moskalenko.
Tematem przewodnim spotkania była Wielkanoc. Na samym początku mieliśmy przyjemność dowiedzieć się wielu rzeczy, na temat których człowiek w sumie chyba nie zastanawiał się . Powiem szczerze, że nie dociekałam nigdy dlaczego Wielkanoc jest ruchomym świętem. To wszystko opowiadał i wyjaśniał nam historyk Dr. Michał Chroptiany. Była tu mowa o dawnych zwyczajach, o różnicach między kalendarzami, specyfice Wielkanocy na przełomie wieków.
Każdy z wielkim zaciekawieniem słuchał uroczego wykładu podjadając same smakołyki firmy Sokołów.
Następnie przyszła pora na to co lubię najbardziej.
Wspólne gotowanie i wszędobylska magia w tworzeniu kulinarnych arcydzieł.
Przygotowaliśmy niebanalne dania, które z czystym sumieniem mogę Wam Kochani polecić. Mnie osobiście najbardziej smakowała necówka owinięta w świetnie doprawiony farsz i surowy wędzonym boczek.
Nie ustępowała jej smakiem rolada z bawety, schab Naturinno z sosem tatarskim na bazie tuńczyka, czy ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy.
Rolada z bawety w ssie pieczeniowym z warzywami
Składniki:
- bavete uczta Qulinarna 1 szt
- pieczarki/boczxniaki 200 g
- włoszczyzna 1 pakowanie
- czosnek 2 ząbki
- masło 50 g
- musztarda francuska 50 g
- sos pieczeniowy 200 ml
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Następnie czosnek i tymianek. Dodajemy masło doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.
Bavette osuszamy oprószamy solą i solidnie czarnym pieprzem. Smarujemy musztardą i wykładamy na nią farsz. Zawijamy ścisło na kształt rolady i mocno ściskamy sznurkiem. Obsmażamy tak przygotowywane mięso z każdej ze stron i przekładamy do naczynia z pokrojonymi warzywami. Zalewamy całość sosem pieczeniowym , naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 2 godziny.
Schab Naturrino nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem
Składniki:
- Schab Naturrino 300 g (pieczony/wędzony)
- tuńczyk 120 g
- cebula 2 szt
- ogórki konserwowe 7-8 szt
- kapary mały słoik
- majonez
- natka pietruszki 2 pęczki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obraną cebulę , ogórki i kapary kroimy w drobną kostkę i odciskamy z nadmiaru płynu. Tuńczyka odsączamy i dodajemy do niego majonez i całość blendujemy na gładką masę. Dodajmy do niej pokrojone warzywa doprawiamy do smaku.
Schab kroimy w palastry o grubości ok 1 cm i nadkrajamy je w połowie grubości nie docinając do końca. W powstała kieszeń wkładamy sos tatarski z tuńczykiem.
Biała kiełbasa Naturrino w cieście francuskim.
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie białej kiełbasy Naturrino
- cebula 4-5 szt
- biały ser twarogowy tłusty 100 g
- 1 jajko
- świeży tymianek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obraną cebulę kroimy w piórka i podsmażamy ją na maśle. Dodajmy sól i tymianek. Białą kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 4 paski. Na 2 paskach wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość. Ciasto bez nacięć układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz i posypujemy go pokruszonym białym serem. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na nim pasek ciasta z nacięciami. Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch ciasta smarujemy również jakiem i pieczemy Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 stopi przez ok 20 min.
Necówka pieczona w wędzonym surowym boczku
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa 1 szt ok 0.5 kg
- mięso mielone wieprzowe 600 g
- boczek surowy wędzony 2 op
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle i kiedy przestygnie dodajemy ją do mięsa. Siekamy czosnek, tymianek i wszystko dokładnie razem mieszamy. Zamarynowaną wcześniej w czosnku i tymianku i pierzu polędwiczkę obsmażamy na gorącej patelni z każdej ze stron. Plastry boczku układamy na kształt siatki i kładziemy na nią warstwę farszu z mielonego mięsa i obsmażoną polędwiczkę. Całość zawijamy na kształt rolady. Necówkę pieczemy w piekarniku w temp ok 160 stopni przez około 45 min.
Po wspólnej biesiadzie, przy suto zastawionym stole nadeszła pora powrotu do domu.
Tak, że z wielkim apetytem wracam do tamtego dnia i nie mogę się już doczekać kolejnych tak sympatycznych warsztatów.