Powiem tak. Za tym warzywem nie przepadam, jednak posiadając jeden okaz w swojej lodówce musiałam coś z nim zrobić, aby nie dopuścić się marnotrawstwa. Pomysł okazał się świetny. Wszyscy pałaszowali, aż miło było patrzeć.
Składniki:
- 1 bakłażan
- ok 3 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku mielonego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- bułka tarta
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- olej do smażenia
Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę mniej więcej ok 1-2 cm. Całość delikatnie solimy i odstawiamy na ok 20-30 min.
Mąkę łączymy z pozostałymi przyprawami, jajko rozbijamy widelcem z mlekiem. Gotowego bakłażana delikatnie osuszamy i panierujemy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem.
Mąkę łączymy z pozostałymi przyprawami, jajko rozbijamy widelcem z mlekiem. Gotowego bakłażana delikatnie osuszamy i panierujemy w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy na ciepło z ulubionym sosem.