W takie upały nic nie gasi pragnienia tak,
jak orzeźwiający przepyszny napój.
Zawsze należy pamiętać o odpowiedniej ilości przyjmowanych płynów, co naprawdę jest bardzo ważna rzeczą.
U nas jest to niedawne odkrycie, jednak zostanie na długo. lemoniada jest po prostu fenomenalna.
Składniki :
- 1 kg arbuza (ze skórką)
- ok 3 cytryny
- ok 2 limonki
- ok 2 litry wody mineralnej gazowanej
- kostki lodu/zamrożone kostki arbuza
- świeże liście mięty i melisy
- opcjonalnie brązowy cukier/miód
Wykonanie:
Miąższ arbuza kroimy w kostkę, wyjmujemy wszystkie pestki i wkładamy na ok 30 min do zamrażarki.
Następnie rozdrabniamy go blenderem i dodajemy do smaku sok z cytryny i limonki, opcjonalnie dosładzając całość do smaku. Dolewamy wodę, wsypujemy kostki lodu, pokrojoną w plasterki cytrynę i limonkę wieńcząc całość listkami mięty i melisy.
Podajemy mocno schłodzone.