Jak wiecie miałam zaszczyt być na warsztatach Wieluń mój ulubiony, które prowadziła świetna szefowa kuchni hotelu Poziom 511 Oliwia Bernady. Mega ciepła, otwarta z wielkim zamiłowaniem i sercem do sztuki kulinarnej. Uczestniczka programu TOP CHEF.
Na wstępie pyszne śniadanie bazujące na produktach, które jako jedne z nielicznych nie zawierają zbędnych dodatków, co idzie w parze ze świetnym smakiem. Na warsztatach obaliliśmy mit, że ser nadaje się tylko do pasty, twarożku i sernika. W tym dniu powstało mnóstwo mało oczywistych i zaskakujących pyszności z udziałem produktów z Wielunia.
Osobiście miałam okazję współpracować razem z Moniką i Dorotą. Z naszych rąk wyszedł iście zjawiskowy deser ze szparagów, białej czekolady, serka i bitej śmietany. Dosłowna eksplozja smaków.
Mus ze szparagów z białą czekoladą.
Składniki:
- 100 g twarożku ” Mój ulubiony”
- 100 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki 36%
- pół pęczka białych szparagów
- 2 zielone szparagi
- 75 g cukru
- 50 ml wody
- szczypta soli
- otarta skórka z limonki
Przygotowanie:
Białe szparagi obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki. W rondlu zagotowujemy wodę, solimy ją i gotujemy szparagi na średnim ogniu do miękkości ok 15 min. Odcedzamy, studzimy i blendujemy. Jeśli masa nie jest jedwabiście gładka przecieramy mus przez sitko. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej umieszczając miseczkę z połamaną czekoladą na garnuszku z gorąca wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy, łączymy z twarożkiem, musem ze szparagów i ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i skórką z limonki. . W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zielone szparagi oczyszczamy, myjemy i kroimy w cienkie wstążki lub plasterki, zanurzamy w syropie i gotujemy w nim, po czym wyjmujemy i studzimy. Mus wykładamy na talerze i dekorujemy zielonymi szparagami.