Wzór znaleziony w sieci.....
chwila namysłu .....
kombinacje....
pomysł....
I tak oto mi wyszło.
Składniki na jasne ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtko, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia.
Ciemny biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.
Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu zerwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
A masa dowolna. U mnie serek mascarpone z nutellą do smaku plus banan w środku.
chwila namysłu .....
kombinacje....
pomysł....
I tak oto mi wyszło.
Składniki na jasne ciasto:
- 1 jajko,
- 1 łyżka drobnego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- niepełna łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobinka proszku do pieczenia
- 5 g cukru waniliowego.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtko, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, masę biszkoptową włożyć do woreczka lub szprycy, wycisnąć wzór żyrafy. Piec około 4-5 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wyciągnięcia.
Ciemny biszkopt:
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 50 g gorzkiej czekolady, startej
- 16 g cukru wanilinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wsypać startą czekoladę. Wymieszać delikatnie, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać lekko cukrem wanilinowym.
Wlać masę na upieczony wzorek żyrafy i wyrównać.
Piec około 10-15 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu zerwać powoli papier, a roladę wzorem do dołu z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do ostudzenia.
Uwaga: nie czekamy, aż rolada wystygnie, robimy wszystko na gorąco.
A masa dowolna. U mnie serek mascarpone z nutellą do smaku plus banan w środku.