Pyszne i swojskie. Nie znajdziemy takiej w sklepie. Wiadomo co jest w środku i mamy pewność co je nasza rodzina. Świetna na kanapki w formie krojonej i smarowanej.
Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej lub karkówki
- 1/2 kg boczku surowego
- 4-6 ząbków czosnku
- sól, pierz czarny do smaku
- 3 łyżki pieprzu zielonego Sekwens
- 10 g soli peklującej Sekwens peklosmaczek K
- 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
Mięso mielimy przez maszynkę na drobnych oczkach, dodajemy peklosmaczek, czarny pieprz i przeciśnięte 2 ząbki czosnku. Całość dobrze wyrobić
dłońmi i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie spróbować mięsa i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wsypujemy żelatynę, dodajemy pozostały przeciśnięty przez praskę czosnek i ponownie dokładnie wyrabiamy. Przekładamy do wyparzonych słoiczków
na 3/4 wysokości. Wstawiamy do szerszego garnka z położoną na dnie ściereczką. Kiedy woda w ganku nam się zagotuje zmniejszamy płomień i całość pasteryzujemy ok 1 godz. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy nasze słoiczki do wystudzenia. Schładzamy i cieszymy się smakiem pysznej pieprzowej mielonki.
Zestaw widoczny na zdjęciu (plus rzeczy, które się nie zmieściły) dostępny w sklepie internetowym Tradismak. Link po kliknięciu na zdjęcie
Zestaw widoczny na zdjęciu (plus rzeczy, które się nie zmieściły) dostępny w sklepie internetowym Tradismak. Link po kliknięciu na zdjęcie