Składniki:
- 1 kg sera. Użyłam Hanusi w wiaderku
- 200-300 g cukru
- 4 jajka
- 250 g śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżkę lub więcej posiekanej skórki z cytryny i pomarańczy łącznie. Nasiona z laski wanilii.
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietany 18%
- cukier do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min.
Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce.
Sos śliwkowy:
Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć
i gotowe.Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do połączeniami składników. Wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę i wylać masę. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pod kratkę z sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min.
Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić i chłodzić min 3 godz w lodówce.
Sos śliwkowy:
Śliwki wypestkować pokroić i trochę posłodzić. Dodać odrobinę mielonego kardamonu. Jak się chce można dodać trochę wina czerwonego i podgotować całość. Zmiksować blenderem dosmaczyć
Podane na jednej z moich ulubionych porcelan Bogucice ISTRIA
Mmm, musiał smakować wybornie z tym sosem :)
OdpowiedzUsuńKusisz tym ciastem, oj kusisz....musi być mega pyszne, zresztą co tu si,e domyślać u Ciebie wszystko pyszne
OdpowiedzUsuń